Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

fredag 29 augusti 2014

29 Augusti 1987 - 27 år sedan

Det växer så det knakar i min kompost även i år. Varje vår brukar jag stoppa ner några pumpafrön i min komposthög och där gror dom bra, milda makter vad det växer.

Den här har slingrat iväg upp över stenmuren som är täckt av vildvin...finns det några pumpor då, jag kikade in i djungeln häromdagen...

 där fanns både stora....

och några mindre. Dottern odlar majs i samma komposthög, så  de får slåss om utrymmet.

Man blir så lycklig när man varit i trädgårdslandet och plockat upp lite olika grönsaker, potatis till middagen. I helgen ska jag skörda aubergine och paprika som står därute och väntar på att bli uppätna.

I dag är det 27 år sedan jag och min man sa JA till varandra i Betelkyrkan i Linneryd. Tänk vad tiden går.
Det firas med att jag får besök av en bloggvän och att extrabarnen kommer i helgen igen.

Öskar er alla en härlig sensommar helg!

söndag 24 augusti 2014

hm...var lite fundersam

Sol och regn om vartannat den här helgen.

Då solen skiner får man passa på att göra lite uteaktiviteter. Vi har varit stödfamilj den här helgen och min man och jag hade planerat att vi skulle gå till svampskogen med barnen. Men de protesterade, det är väl inget roligt. Vi hittar ändå ingen svamp. Men vi lyckades övertala dem och vi hann inte mer än in i skogen förrän en av barnen hittade en fin Karl-Johan svamp. Och vi hittade inte bara en, utan massor med Karl-Johan, björksopp och så stod de där i mossan Herr och Fru kantarell. Barnen var så lyckliga, vi traskade runt i skogen i två timmar och alla tre barnen sa att de tyckte det var jätteroligt att plocka svamp.
Dottern var ute idag och plockade ännu mer svamp.

Men sen kom det några regnskurar också, då passar det bra med innepyssel. Och jag älskar ju att pyssla. Såg på facebook ett tips om att man kan göra tavlor genom att smälta vaxkritor. Det var jag ju bara tvungen att testa. Var faktiskt ganska tveksam att det skulle fungera, men det gjorde det och tavlorna blev riktigt fina konstverk. Så här gjorde vi:

Jag köpte några canvastavlor för 15:- st när jag var och handlade. För det billiga priset gjorde det inget OM vi skulle misslyckas

 Sedan bröt jag sönder några av alla kritor som vi har (man kan använda hela kritor också, men jag tyckte jag hade så liten duk) och limmade fast dem med limpistol längst upp på kanten av canvastavlan (tryck till dem ordentligt)

När kritorna satt fast hämtade vi hårfönen och blåste på kritorna, det är nu det häftiga börjar, kritorna börjar smälta och färgen rinner nerför tavlan


Vad tycks...visst blev de fina. Tavlorna är signerade och klara att hängas upp på väggen.  Barnen tyckte det var roligt, och ganska enkelt,  jag ska ta med deras tavlor hem till dem i morgon. Min dotter ville också göra en tavla.
Här finns en länk till smälta kritor konst

söndag 17 augusti 2014

Utflykt

I går var vi på utflykt till Blekinge skärgård. Det var jag och min man och ett av våra barn och så min syster och hennes man och ett av hennes barn. Som ni hör så gör min syster och jag ofta gemensamma utflykter. Den här helgen har vår församling  (EFK) församlingshelg på Senoren från fredag - söndag. Förra året var vi med hela helgen men i år blev det bara en dagsutflykt för oss, av olika anledningar. Det är så fint på Senoren men fy vad det blåste igår.(Eftersom både min familj och min systers familj tillhör samma församling och dessutom bor vi grannar med varandra så gör vi mycket gemensamt, och vi tycker om att vara tillsammans.)

 Första stoppet blev vid brofästet när man kommit över till ön. Där stannade vi och tog lite morgonkaffe. Jättefin rastplats.


Det här döda trädet stod en bit från fikabordet. Pampigt, tycker jag.

Framme vid kustgården var dagen planerad. Olika samlingar hela dagen. Bibelstudium, diskussionsgrupper. Mat och mycket fika. Det är halvpensionat så vi är indelade i olika grupper som hjälpes åt med olika arbetsuppgifter tex. några lagar middag, några fixar frukost, några få diska osv. Funkar jättebra. På kvällen hade vi fest då åt vi paj som några av oss hade lagat.

 Några badade (jag för min del tyckte att det blåste för mycket. Några rodde ut med båten, det såg jobbigt ut för dem.
 (Jag fotograferade som vanligt)

På eftermiddagen var det en punkt inplanerad som hette "Elden är lös". Då undervisade Ingmar oss i hur man ska släcka en eld när det börjar brinna. Ingmar är brandman och gav oss många tänkvärda tips.  Han rek. oss att köpa en brandfilt att ha hemma i huset, den har man mycket nytta av. Alla barn som var med tyckte det var spännande.

 Här fick vi prova på att släcka elden med en pulverbrandsläckare

Här tände brandmannen eld på en docka så fick vi gå fram och kväva elden med brandfilten. Han talade om att man ska börja täcka huvudet på kroppen och sedan "täta" till med filten tätt runt hela kroppen. Ja, vi fick lära oss en hel del nytt som man inte visste. Hoppas man aldrig behöver vara med om det i verkligheten.

Vädret var soligt och blåsigt igår...men idag är det grått och trist, småduggar...riktigt innersittarväder och lite höstlikt.

måndag 11 augusti 2014

Flaggan i topp...

 Ja, det hade vi i går. Det var nämligen min födelsedag. (Jag fyllde hur ojämnt som helst) Jag vill säga ett stort TACK till er som grattat mig på fb och  till er som skickat mail och grattat mig. Och det kom även ett par vykort i brevlådan.  Alltid lika roligt att någon kommer ihåg att man fyller år.

Den här fina blommorna fick jag av mina barn. Tekannan med en växt i hade killarna köpt, den andra blomman var från min dotter + presentkort på Plantagen. Det fick jag förresten ett par stycken presentkort. Så nu bär det snart av till butiken och inhandlar lite nya växter.

Vi har haft extrabarnen  den här helgen och i söndags bjöd vi deras mamma på middag så hon fick komma hit och se hur barnen har det. Hur rummen ser ut där de sover, titta in i lekstugan, klappa fåren, grisarna  m.m. Mamman var mycket glad för att hon fick komma hit.

I lördags var vi på stranden tillsammans med min syster och hennes familj. Vi hade picknick-korgen med oss med bla. bredda ägg-mackor, kanelbullar, kex. saft och kaffe förstås. (Jag tror inte barnen är vana att ha picknick-korgen med sig, för de tyckte det var så mysigt). Vi badade, solade och köpte glass. Kämpade med getingarna som var väldigt närgångna. Minsta tjejen tog en liten tupplur på vägen hem i bilen.

 På kvällen var vi vid vår sjö och fiskade kräftor...burarna kastades i sjön, när det var gjort tände vi grillen och naturligtvis kom det en rejäl regnskur så vi blev lite blöta.

Några satte sig under paraplyet som skydd

några var redan i vattnet och badade precis när skuren kom.

 Fiskade gjorde vi också, två små abborrar drog vi upp som vi också grillade. Fick vi några kräftor då....bara två stycken.

Men vi har så roligt tillsammans, min familj och min systers familj. Och extrabarnen somnar ovaggade på kvällen.

onsdag 6 augusti 2014

I denna ljuva sommartid...

Äntligen har vi fått lite behagligare väder ute. Igår och i natt regnade det som spön i backen. 53 mm fick vi. Idag har jag städat , kom ju på att vi ska ha ett kalas till i helgen. Och det var riktigt behagligt att gå inne och städa i dag.


I början av förra veckan skickade jag efter myggnät till köksdörren. Våra extrabarn och även en del andra personer har så svårt att stänga köksdörren när de går ut och in, de tror nog att vi har en svängdörr. Och när man bor på landet finns det mycket flugor som gärna flyger in när dörren står öppen. Nu köpte jag nät och igår satte vi upp det i köksdörren. Idag har det stått öppet hela dagen och en enda fluga har hittat in, det jag var mest rädd för var att katterna skulle gå in men det har de inte gjort. Med andra ord...så är jag nöjd med mitt köp.

Gick en runda med min kamera i trädgården i eftermiddag. Nu är det dahlior och solhattar som blommar som vackrast...
 Orange dahlia...

och röda dahlior

 Vit och rosa solhatt...

Två olika Orange solhattar

 Slingerstormhatt, den här växten har jag fått av en bloggvän.

Röda pelargonier hör sommaren till, tycker jag.

 Jag har en planta med taggfria björnbär som växer på baksidan av gårdshuset. Hjälp vilken växtkraft det är på den, om man står och tittar på den, ser man nästan hur den växer, och massor av björnbär blir det i år.

Vindruvor får jag också många fina klasar i år, det är min 50-årspresent. Är glad att jag fått den att överleva. Den är planterad bredvid björnbärsbusken. Finns en hel del godsaker på baksidan av gårdshuset. 

fredag 1 augusti 2014

Omslag

Äntligen har vi fått lite omslag i vädret. Lite behagligare värme så man kan orka göra någonting. I Onsdags regnade det, nästan så man ville gått ut och ställa sig i det efterlängtade regnet. 22 mm kom det och lite åska. Tänk så skönt det blev ute efter regnet.

Nu är det färdigkalasat för mormors del. Förra helgen var hennes syskon och hälsade på, de sov över hos oss. Jag hjälpte min mamma att laga middagen åt henne på lördagen.

Här är en bild på syskonen. De var tolv syskon för början nu är det bara fyra kvar. Min mamma står längst fram i grön T-shirt, hon fyllde 85 år, hennes syster som står bredvid henne fyller 88 år i augusti, längst bak i blått står syster Carin som fyller 93 år i år och så lillebror som är 82 år. De hade trevliga dagar tillsammans. Visst de har lite skavanker allihop och hör dåligt.

I Tisdagskväll hade vi besök av goda vänner som bott ett par mil från oss, men som nu flyttat till Norge. Hon och hennes familj var på grillfest hos oss. Vi var sammanlagt 17 personer. (de var bara fem, men min egen familj är stor)


I början av veckan var extrabarnen här då gjorde jag batiktröjor med dem som vi färgade i tvättmaskinen. De tyckte det var roligt att vira runt  trådar på tröjan, sen la vi de vita tröjorna i tvättmaskinen med en flaska färg. (Jag har en gammal tvättmaskin i gårdshuset som vi bara tvättar arbetskläder i, den använde vi till färgningen eftersom det kan bli lite missfärgning  i gummilister m.m.)  Oj, så spännande det var när vi öppnade luckan och fick se vilken härlig blå nyans det blev. Lika spännande var det att klippa bort tråden vi virat. Det här blev favorit-tröjan att ha på sig.

I lördags var min man och köpte de "tre små grisarna".  Våra julgrisar. Min man hade en gjort en så fin tomt åt dem i hagen, med egen badpool, men det första de gör när vi släpper dit dem är att springa rakt igenom elstängslet.

 I två timmar försökte vi få in dem i "boet" igen. De gömde sig bakom/i den här rishögen. Vi fick hjälp av min syster och hennes man att fånga in dem. De ska även ha en gris till jul.  Till slut fick vi dem på rätt plats och nu har de hållit sig lugna och innanför eltråden.

Fåren betar i samma hage som grisarna och de var väldigt nyfikna och kom fram och undrade vad det var för typer som flyttat in i deras hage.

I traktorgaraget i vårt gårdshus är det bilverkstad för tillfället. Våra killars kompis, som bor i Uddevalla, besökte våra killar den 15 juli. Då gick hans bil sönder, de ringde till oss när vi var i blåbärsskogen, så min man fick åka och bogsera hem bilen till oss. Nu har killarna varit hos oss i en vecka och mekar med bilen (det blir inte så långe stunder varje dag om man säger så) men de bor här, äter mat och är uppe och stökar om nätterna och de blir mer och mer frustrerade över att de inte kan få ihop bilen. Och jag får nog snart stoppa händerna i byxfickorna och räkna till tio innan jag säger något.

Nu ska jag ut och plocka upp lite potatis i trädgårdslandet och koka in några rödbetor. Har ni sett vilka fina jag odlar i år.

Flera kvällar på rad har jag tänkt titta in hos er andra men vi har haft något fel på strömmen. Varje kväll kl. 21.10 bryter jordfelsbrytaren och hela huset slocknar, min man hittar inte felet. Igår höll han på igen och felsökte, nu tror vi att det fungerar, men vi får se framåt kvällen.

TREVLIG HELG till er alla!