Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

måndag 24 oktober 2016

Julklappen färdig

Regn, regn, regn. Nu har vi kommit in i regnperioden. ingen är gladare än min mamma, det börjar fylla på lite smått i hennes brunn, men vi kör fortfarande vatten till henne.

Lite trist att man inte kan vara ute och göra något när det regnar så, hela gräsmattan är full av löv. Hoppas vi kan ta ett rejält tag under höstlovet. Said tyckte det var så roligt när alla hjälptes åt med löven förra året.


Vi använder mycket majonäs i vårt hushåll, vi köper inte utan gör egen. I veckan var det tomt i majonäsburken och jag plockade fram ingredienser och satte igång. Den här gången lyckades det (det är inte alltid den stelnar)

När inte Elsa är här "måste" jag inte gå ut när det regnar. Då kan jag sitta inne och göra det jag tycker är roligt.
 Har stickat sex stycken barnmössor med ugglor på. Fattas bara ögon på några,ska köpa svarta pärlor och sy dit. Mössorna packas ner i min låda som jag fyller och skickar till någon hjälporganisation.

Förra året fick jag ett pussel i julklapp. 1000 bitar, nu är julklappen färdigpusslad.

I Lördags hände det en allvarlig trafikolycka 2 mil härifrån. En person dog och två är allvarligt skadade...tankarna far runt i huvudet när det är så nära hemifrån. Jag visste att min syster var i Växjö och på väg hem, skrev till henne för att checka av med henne, Men tack och lov var hon fortfarande kvar på sitt jobb i Växjö.
På söndag förmiddag fick vi veta att kvinnan som dött var lärare på en högstadieskola i Tingsryd...då börjar tankarna snurra igen, Said går på den skolan,...bara det inte är någon av hans mentorer (Varje klass har två mentorer)
Said var hos en kompis i helgen så jag hämtade honom vid bussen på eftermiddagen, han hinner inte mer än ut ur bussen förrän han säger att hans mentor dött i en trafikolycka.
På kvällen ringer hans mentor och berättar att Saids andra mentor omkommit i en trafikolycka. Idag har eleverna samlats i klassrummen och fått besked av lärare om vad som hänt, tänt ljus, de har fått ställa frågor, stöttat varandra. Krisgrupper har funnits i skolan. Said har varit så ledsen och han gick till skolan med en stor klump i magen idag.

Idag har jag varit på artosskola, första träffen av två. Andra tillfället är på onsdag. Så har jag fått nya rörelser att göra av sjukgymnasten. Hade tänkt gå och simma efter kursen idag, men bassängen var uthyrd, blev lite besviken, bara att gå ut och duscha och köra hem, orkade inte sitta och vänta 30 minuter till det blev ledigt. Jag har en höft som är utsliten och har sån värk. ikväll är det jobbigt, bäst att stå, sitta går knappt, det värker....måste nog gå till köket nu och stoppa i mig några Alvedon.

Det blev en trist slut på det här inlägget. Lägger in en fin höstbild från förra hösten som avslutning.


onsdag 19 oktober 2016

Grått och trist

Grått och trist och duggregn är det ute just nu...längtar efter solen så de härliga höstfärgerna på trädens löv lyser som guld. Men den vill inte titta fram. Nu är Elsa här så vi är ute och promenerar om dagarna. Fotar jag gör med mobilen och visst är det fint trots att solen inte är framme.

 I går gick vi en tidig morgonpromenad ner till Sjöudden, kl 08:00 gick vi hemifrån, ville gå en runda med henne innan jag skulle till sjukgymnasten. Det var så rofyllt vid sjön. Allt var precis stilla, där skulle man stannat en stund (om man hade haft tid) Och samlat sina tankar, hämtat ny kraft för dagen och bara njutit av stillheten.

På eftermiddagen, när det var dags för nästa promenad, hade de ljusnat lite...många löv har ramlat ner, men än finns det många kvar på träden.

 Grannens gamla jordkällare. (Inte min syster, utan grannen åt andra hållet) om du klickar på kortet, ser ni en M-skylt och bakom där skymtar man något rött, där bor jag. Så vi har inte långt till grannarna från något håll

Visst är det fint, 

I måndags var Elsa jägare. Hon var i jakttornet och kollade om hon såg några djur hon kunde jaga. Men det fanns inga där...men en annan jägare som hade turen med sig var...

min svåger. Vildsvinen älskar min mammas trädgård. De senaste två veckorna har de bökat på åkrarna och i skogen runt min mammas hus. Meeen natten till måndag fick hon besök av dem i trädgården, så nu är där uppbökat igen. Men man går inte in ostraffat i hennes trädgård, man får skylla sig själv. Min svåger satte sig på pass i måndagskväll. Och där kom gänget, ett vildsvin fick sätta livet till. I kväll blir det styckning och fylla frysen.

Ibland är det svårt att hitta på maträtter, man lagar det gamla vanliga hela tiden. Men så hittade jag ett recept på Broccolibollar, Det har legat och väntat på mig i flera månader, men förra veckan fick jag inspiration att prova receptet. Åh, så gott det var. Jag hade det som tilltugg till kött, men det kunde man äta som godis.
Här kommer receptet om någon vill prova.

Broccolibollar Ugn 200 gr. (Jag fick 18 st)
1 färsk broccoli
2 tsk fiberhusk
3 ägg
0,5 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta

Mixa broccoli och vitlök. Blanda i resten av ingredienserna och låt smeten svälla 10-15 min. Rulla till köttbullstora bollar. Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i ca 25 minuter. eller till de fått fin färg.

När jag stod där och rullade "köttbullar" tyckte jag att det luktade väldigt mycket vitlök och tänkte för mig själv att det här blir inte gott. Men det blev en av mina favoriter.

fredag 14 oktober 2016

Trevlig Helg!

Vi har haft en ganska stressig vecka med aktiviteter varje eftermiddag så nu blir det skönt med helg.

Igår var vi hem till Omar och hans familj en sista gång.
Idag kl 06:00 startade deras resa till Kungsbacka. Kändes jobbigt att krama om dem och ta farväl. Men vi tror och hoppas att det blir bra för dem där uppe. Vi ska försöka fortsätta ha kontakt med varandra, trots avstånd. "Vi kommer aldrig att glömma vad ni gjort för våra pojkar när de kom till Sverige, sa pappan och att du hjälpte oss när Larrein föddes".

Ikväll kommer dottern hem med Elsa. Så nästa vecka är vi hundvakter igen, då ska dottern ut på övning i skogen, typ överlevnad.

Nu vill jag önska alla en riktigt skön hösthelg, vad ni nu ska hitta på.



tisdag 11 oktober 2016

Glädjebesked

Som ni alla vet så har vi familjehem, och just nu har vi tre flyktingpojkar placerade hos oss. En kille bor inne i vårt hus och två killar bor i vårt gårdshus. Killarna som bor i gårdshuset kom till Sverige i oktober förra året. För tre veckor sedan fick en av de killarna besked om att han fått uppehållstillstånd i Sverige. Jätteroligt.
Vår kille som bor inne, Said, kom till Sverige för 1,5 år sedan och när han fick veta att den här killen fått beslut före honom bröt han ihop. Han tyckte det var orättvist och det kändes som han gått före honom i kön. Said,s advokat har sagt att han står på tur och att han kan få besked när som helst. Vi har väntat och väntat varje dag. Men så i går kom beskedet. Said har också fått uppehållstillstånd och får stanna i Sverige. Han var så glad i går.
 Nu hoppas vi den tredje killen också snart får sitt besked.

 I går kväll var jag på ljusparty hos min syster. Nära och bra. Köpte ett ljus och så hade jag turen med mig och vann priset i försäljarens lilla lotteri. Fint och snyggt inslaget.

I paketet var det en platta som man sätter batteri i och så skiftar den i färg. Ställer en glaslykta på plattan och så blir det så här fint.

 Har gjort en ryck i trädgården igen. Så nu är dahliorna uppgrävda och fuschiorna klara för att köras till min mamma för vinterförvaring i hennes jordkällare.
I går grävde jag trädgårdslandet och det känns idag, men, men vad gör man inte för att det ska bli klart.

Talgoxarna har börjat sätta sig på fönsterbläcken och på altanen för att få lite uppmärksamhet. de vill väl ha mat. Och på altanen finns det lite godsaker. Vi skämmer ju bort våra katter..... På altanen står det en djup tallrik i den häller vi i lite fil  varje morgon. När inte katterna är där och äter så sitter talgoxarna på kanten och smakar på filen.

Nu ligger sommarblommorna på komposten och jag har piffat till trappen med lite höstblommor i stället.

För två månader sedan, det kanske inte är så länge sedan, 1,5 månad då, sa vår yngste son upp sig från sin arbetsplats. Han har arbetat på ett HVB-hem för flyktingpojkar. Det hade börjat en ny chef där som var svår att samarbeta med och så fick de göra en massa arbetsuppgifter som tog så mycket tid så de hann inte ägna sig så mycket åt killarna som bodde där.
Han gick arbetslös en tid och höll på att bi tokig. Klarar inte av att gå hemma och inte gör någonting, säger han. Förra veckan, på måndagen, var han på anställningsintervju på en ny arbetsplats. I fredags fick han besked att han fått arbetet. Och idag kl 07:00 börjar han sin provanställning. Man blir så glad när det ordnar sig för barnen.

tisdag 4 oktober 2016

Kärlek

Hundvaktsdagarna är slut för den här gången....Efter 12 dagar kom vår dotter hem och hämtade lilla Elsa (ja, dottern stannade ett par dagar, men det är bara roligt och då har inte vi huvudansvaret för valpen)

Glädjen visste inga gränser...både dottern och Elsa har längtat efter varandra, så det blev ert kärt återseende.
Jag passade på att be dottern om lite hjälp i trädgården och det fick jag. Jättesnällt. I natt stod termometern på +2 grader, ev har det varit frost inatt, jag glömde nollställa termometern i går kväll, så är lite osäker.

På lördagen ringde mellansonen och ville komma hem, han ville träffa och umgås lite med sin syster, och då ville yngste sonen och hans flickvän också följa med. Mycket trevlig, mellansonen var bla, hundvakt åt två hundar som också var med så det blev full rulle. När ungdomarna  kommer hem vill de alltid ha lite mat, som vanligt finns det inget förberett för så många, bara att leta i frysen efter något som kan räcka åt alla. Den här gången lagade vi fiskgratäng. Alla var tacksamma och glada.

Vi har plockat ner våra äppel nu från träden. Åkte till affären och tiggde till mig några banankartonger att lägga dem i. Vi fick hjälp av Said att plocka ner dem, han klättra på stege och jag tog emot dem på markplan.

Hönorna i hönsgården har satt igång att värpa ordentligt igen. Här har min man varit och hämtat ägg. Så gott med egna ägg och så roligt att ed´dela med sig till min mamma och syster.

 Vildvinet som klättrar på den här bågen har klätt sig i sin allra finaste höstdräkt. När solen lyser på löven blir det extra fint, bara att njuta av hösten när den är som bäst.

Det är ett tag sedan jag visade mina stickade alster nu. Kommer inte ihåg vad jag visat för er. Men de som kommer på bild idag är det som gjorts under det här året.

I går var jag med min mamma till frissan och vårdcentralen. På eftermiddagen när min man vaknat städade jag hela övervåningen, min man dammsög åt mig, sedan bytte jag gardiner i alla fönster där uppe. Känns skönt att ha det gjort. Hart två rum nere som jag ska byta gardiner också, får se om jag gör det idag.