Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

tisdag 19 mars 2013

Hur gick det för igelkotten

Här kommer fortsättningen på "dramat" om igelkotten. (Ni som missade början, kan läsa i mitt förra inlägg)

(Ursäkta den dåliga bilden, den är tagen genom fönstret, men klicka på bilden så ser du höken och koltrasten)

I fredags eftermiddag när jag var i köket och höll på med middagen var det ett sånt oväsen ute. Fåglarna kvittrade, ja, det lät som om det var slagsmål bland fåglarna. Jag gick till fönstret för att titta vad som hände.
Vi har haft besök av en hök i trädgården ett par gånger i vinter och när jag tittade ut hade örnen tagit en koltrast i sina klon. Koltrasten "ropade" på hjälp men höken släppte inte taget om fågeln. Jag öppnade fönstret för att skrämma bort höken men han flög bara iväg en bit längre bort med koltrasten i sina klor. Koltrastens "rop" på hjälp ekade i mitt huvud hela kvällen.

Jag sprang fram och tillbaka till köksfönstret och tittade ut för att se hur det gick. Då fick jag se en igelkott som satt och åt fågelmat under fågelbordet. Han har ju vaknat alldeles för tidigt. Förmodligen har han blivit skrämd av något och vaknat. Jag berättade om igelkotten när familjen var samlad runt köksbordet, och mellansonen ville ut och följa spåren för att se vart han tagit vägen. Sonen hittade den bara några meter bort, där hade den burrat ihop sig och låg och frös. Vid fågelmaten var det soligt och varmt men när han kom ut i skuggan blev kallt. Vi frågade dottern vad vi skulle göra, vi kom fram till att om den ligger kvar ute så kommer den att frysa ihjäl, eftersom det var -17 grader på natten.

Dottern tog upp igelkotten i famnen och så bar vi in honom i garaget, där har vi ca 10 grader varmt. 

Här får han bo nu till den riktiga vårvärmen kommer. Han får vatten att dricka och kattmat som vi blöter upp. Han äter och verkar trivas i sitt nya boende. Undrar om han är en tonåring. För han sover hela dagarna och är uppe och "stökar" på nätterna. Hoppas han visar sin tacksamhet till oss när vi släpper ut honom i friheten igen så han stannar kvar här hos oss, och kanske bildar en liten familj. Vi får se. Jag kanske uppdatera om  igelkottens läge längre fram i vår.

35 kommentarer:

gunsan sa...

Å så fint ni tar hand om den lilla kotten.Hade nog inte klarat kylan utan ett bra skydd.Har ni fått en massa snö idag?Här vräker det ner snö.Vill vi inte ha.Kram.

ulla laiho sa...

Igelkotten är en riktig solskenshistoria - den ser så söt ut där den ligger i famnen - inte alls taggig.

Även här i Ösmo har snön vräkt ner sedan i går kväll.

Vi har ingen spännande örn hos oss men har haft sparvhök på besök ett par gånger.

Ha en bra vecka!

mormor sa...

Det var värst vad det händer saker i din trädgård!!!!!
Det var nog tur ni tog hand om igelkotten.
Väntar på fortsättning...en riktig dokusåpa;)
Ha det bra-kram
Monika

Hjärtruds Stuga sa...

Så bra att lille kotten får bo i ditt garage till det blir varmare. Inte utan att man tycker synd om koltrasten men det är ju naturens gång. Örnen blir ju också hungrig och fåglar som äter vid ett fågelbord blir ett lätt byte. Någon örn har jag inte haft vid mitt fågelbord men skatorna är ofta där och ställer till oreda för småfåglarna .

Ha en fin dag

Kram Karin

Åke sa...

Spännande!

Lilian Wahlqvist sa...

Jag håller med Åke! Spännande att höra fortsättningen ... Kram!

Monica sa...

Och så säger man att det är lugnt och stilla på landet...
Det är minsann dramatik så det förslår hos dig! Så sorgligt med örnen och koltrasten, men så är det ju i djurvärlden, döda eller dödas. Örnen måste ju också äta, men den behövde ju inte göra det utanför ditt köksfönster! Men det är klart, när man lägger ut fågelmat, så lockar det ju dit mindre fåglar och det märker ju rovfåglarna. Ack ja, det är inte lätt...

Hoppas nu att igelkotten trivs hos er, det är klart att du ska fortsätta att rapportera!
Här hade vi full storm igår och i natt har det snöat!!!
Var tog våren vägen!
Ha en fin vecka, kram, Monica

Ingrid sa...

På Stenstugu hade vi sparvhök som tog sig en och annan fågel, men det är väl inte mycket att säga om. Höken ska ju leva den också!

Så bra att ni tog hand om igelkotten. Hoppas att allt kommer att gå bra med den och att det blir varmt snart så att ni får släppa ut den i friheten igen.

Kram, Ingrid

Jenny sa...

Här händer det grejer! Vad fint att ni tog in kotten i garaget, den hade säkert inte klarat sig annars. Vet inget om kottar men -17 låter inte bra. Hoppas få höra mer om kotten framöver!

Kram,
Jenny

Helena sa...

Stackars koltrasten, att det är naturens gång hjälper inte alltid. Lilla kotten trivs säkert bra på erat hotell, inga farliga rovdjur där eller vinterstormar.
Spännande att se när han vaknar igen.

subtitulo sa...

Spännande att hörs fortsättningen om lilla "taggis"!

Marianne Hansen sa...

Vilken solskenshistoria om den lilla igelkotten. Tur det finns så vänliga vänner som ni och bjöd in den till varmare ställe och ger den mat tills det är dags för den själv och ge sig ut på nya äventyr.
Här snöar det som bara den idag och jag är så förbenat trött på det här gråa trista vädret...
Ha en fortsatt bra dag...kram

Nette Cecilia sa...

Men så kul med en igelkott ,det var ju en fin historia hoppas ni får behålla honom hos er ,kram Nette

Gunilla sa...

Han vill säkert stanna hos er så fint som han har det och full service också kan inte bli bättre:o)

Ha det gott/Gunilla

Karin sa...

Å vilken fin igelkott historia, jag tycker de är så fina och tycker det är sy synd när man ser överkörda på vägarna. Er kotte kommer säkert att bo kvar hos er när ni är en sån fin igelkottfamilj. Karin

EvaLinnea sa...

Vilken dramatik i Linneryd! Hoppas, hoppas den lilla igelkotten blir ett troget ute- husdjur hemma hos er. Det vore trevligt att ha en igelkottsfamilj i sin trädgård.
/EvaLinnea

Äppelblom sa...

En så´n tur att igelkotten hamnade hos snälla omtänksamma människor.
Där mår han fint i ert garage med roomservice.
Vi vågar inte elda upp vår risbrasa på våren för vi är rädda att igelkotten ligger kvar och sover i den.
Må så gott och kram!

Raija sa...

Men vilken bild du lyckades fånga, även om den är genom fönstret. Och jag förstår att koltrasten ropande efter hjälp bet sig fast...hua...är så glad att man slipper se sånt så ofta.

Men lilla igelkotten då. Vakna för tidigt, när det fortfarande är för kallt ute. Då kommer han ha det bra i ert garage, tills det blir varmare, vilket det snart måste bli.

Solglitter sa...

Åå såå söt...vilka hjältar ni är :)

Tack vare den enorma värmebölja som stöttade mig i min sorg över näthatet, har jag samlat kraft och övergår nu från Guldkorn till Solglitter och Ann-Louise blir Lollo :)
Tusen tack och varma kramar för stöd och uppmuntran ♥
Välkommen att kika in på Solglitter just nu pågår en utlottning :)
Kramisar i massor från Lollo♥

Vform sa...

Slutet gott, allting gott ... åtminstone för lilla igelkotten!
Men djurvärlden kan vara grym och tur att vi inte behöver se allt!
Ha en fin fortsättning på dagen!
Vi har också jättekallt ... brrr ...
KRAM ♥

Anja sa...

Igelkotteberättelsen är underbar.
Jag som älskar djur men är alldeles för blödig klarar inte av att titta på vissa fantastiska naturprogram p.g.a. detta 'obarmhärtiga' sätt att skaffa sig mat!Att se hur djur dödar djur för att få mat är ju löjligt att reagera emot.Vi vill ju alla äta. Jag förstår hur du kände det efter att ha både sett och hört hur den enes död blir den andres bröd.../Anja

Kerstin sa...

Men vilken dramatik ni har utanför köksfönstret. Ibland kan man tycka att djurlivet kan vara grymt.

Så fin igelkotten är. Skönt att den kunde fångas in och att ni kan ha den i ert garage till vårvärmen kommer. Den kommer säkert att stanna hos er för där känner den att den blir väl omhändertagen:=)

Polargrevinnan sa...

Tar en liten paus från hushålls-göromålen och tittar in till några bloggvänner. Hos dig var det trevlig läsning. Jag tror att igelkotten kommer att stanna hos er. Är det en hon kommer hon att leta upp ett hörn i er trädgård och bosätta sig. Hoppas det finns en kavaljer i närheten.
Jag har haft en igelkott med ungar som låg under en säckväv och annat bråte. Vi skulle åka till tippen med skräpet men det fick ligga. En dag var kotten och hennes två ungar borta. Hoppas att de bytte bostad och inte blev offer för något annat djur. Naturen är grym.
Jag har inte börjat med några inlägg på min blogg men det kommer när jag känner för det.
Ha det bra.
Kram Viola

Annica Östlund sa...

Vad härligt att ni tagit hand om igelkotten, han har det hur bra som helst nu =)
Den stackars koltrasten gick det värre för, men så är ju tyvärr naturens gång =(
Vinterkarmar från ett snöigt och kallt Sandviken

Lisa i byn sa...

Trist att ha en hök i trädgården, men mysigt med igelkotten. Han har fått det bra i sitt nya hem.

Kram tiller

Eva Trillian sa...

Naturen har sin gång ...
Men ni är ju hjältar som hjälper naturen på ett bra sätt ;) Heja er!

nattugglan sa...

Så synd om igelkotten..det finns ju inte för många av dem precis...Såg att du "hade hittat" mönstret på Africas blomma hos Karin..visst är de fina! ha det bra!!

Anni sa...

Men vilket drama med koltrasten! Oj, så det gör ont i mig, jag som har fem-sex stycken som kommer till entrén och får russin flera gånger om dagen.

Och så lilla igelkotten på det! Hoppas att allt går bra.

Tur att du kikade in hos mig så att jag fick läsa!

skifferhuset sa...

Fy vad otrevligt med höken som tog den lilla fågeln, vår lilla vovve höll en gång på att bli hökmat, hade jag inte kommit ut så vet då katten hur det hade gått! Å vilken gullig igelkott hoppas han kommer till att trivas hos er! Ha en fin helg! Kram Iréne

Rosor och Pioner sa...

Vilken rar och söt historia, förmodar att den igelkotten kommer alltid att återvända till er för att ta in på ett fem stjärnigt hotell på vintern. Skall bli spännande att hör fortsättningen.

Kram och ha en fin helg

Evas Pyssel sa...

Igelkottar ska inte vara ute i kylan och promenera nu. Så det var fint av er att ta den inomhus. Det är så jätteroligt när man har igelkottar på sin tomt. Det händer lite då och då här, när inte grannens hund skrämmer dem.
Ha en fin helg.
Kram Eva

Pysselfarmor sa...

Mycken dramatik här - först väldigt sorgligt och sedan väldigt roligt! Bra att ni inte ger den mjölk för det får den ont i magen av. Om du undrar över något så kan du alltid ringa till Skansen och fråga - de är väldigt hjälpsamma där.

Monica o Jacob sa...

Vilken solskenshistoria, tur att det finns folk som er som tar hand om dom små liven;-)

Snäckskalsdalen. sa...

Vilken otrolig tur den igelkotten haft som hamnat i just din trädgård! Och så fint ni gjort åt den och bra mat och vatten! Jag blir så blödig när jag läser om små djur nuförtiden, och den lilla igelkotten är ju helt bedårande. Aldrig någonsin har jag sett en så fin och tydlig bild av ansiktet på en igelkott, den är ju hur söt som helst........lille plutten.
Och ja, den är nog en tonåring eller en tant (som jag) med tanke på dygnsrytmen!
Snön verkar ha försvunnit hos er! Skönt.
Vi har gått in i halvtid ´här nu och har beslutsvånda, ska vi bada här eller där idag eller ska vi gå emellan.........stora beslut!
Stora kramar från oss båda!

Huset på kullen sa...

Så nyfiken hur går det för lilla kotten ?. Önskar dig en härlig kväll kram Beijan