Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

tisdag 28 maj 2013

Bråda dagar och en liten utlottning

Nu har jag en lång att-göra-lista som ska betas av. En del saker på listan har redan fått en bock (dvs. att det är klart) Men jag tänker inte göra allt utan delegera vissa saker till övriga familjen.

Nästa vecka tar nämligen två av våra pojkar studenten och dottern tar examen. (min systers dotter tar också studenten samma dag). Vi ska ha en gemensam fest för våra ungdomar söndagen den 9 juni. Men det är en hel del som ska fixas fram till dess. Och den 8 juni kör vi till Eksjö för att vara med på äldste sonens student.

Student/examenspresenterna är köpta och inslagna. 

 Förra veckan fick jag besök av min bloggvän Eva. Alltid roligt att träffa henne. Hon hade med sig lite växter till mig och jag fick gräva upp några från min trädgård som hon fick med sig hem. Dessutom är Eva så duktig med att göra scrapbooking kort. Jag hade beställ fyra kort av henne till presenterna och de överlämnade hon när hon kom. De var så fina.

Idag var det roligt att hämta posten i brevlådan. Jag fick två paket med växter. Ett från Monica hon hade skickat en bit av sina vita lungört, den blev jag jätteglad för och så kom ett paket från en facebook vän, med två andra växter. Jag var ute i eftermiddag och planterade växterna.

I lördags var vi och tittade på vigseln i kyrkan. Det var vår ungdomsledare i kyrkan som gifte sig. Dottern och hennes kompis var värdpar på bröllopet och det gick jättebra för dem. Här ser ni hur fina de är.

Kommer ni ihåg mina bläckfiskar som jag virkar. Nu är sex stycken klara och idag skickade jag iväg dem till en ambassadör i Växjö. Nu ska hon tvätta dem och paketera dem i en plastpåse och sedan lämna till lasarettet i Växjö och så hoppas jag något för tidigt fött barn får en liten bläckfisk till sin kuvös.

Nu är det ett tag sedan jag hade någon utlottning här på bloggen, tycker det kunde vara trevligt med en ny. Jag lottar ut två hemstickade disktrasor. (det ska bli en röd också men den är inte färdigstickad än).
Vill du vara med så skriver du en kommentar i det här inlägget. Har du ingen blogg så måste du skriva din epostadress.  Du får en lott för en kommentar, men om du vill länka med bild så får du två lotter. Skriv i kommentaren hur många lotter du tar. Den 10 juni drar jag två vinnare.

Imorgon åker mina trädgårdsbyxor på igen. Får se om det blir långbyxorna eller kortbyxorna, för i morgon ska jag tillbringa hela dagen med att rensa ogräs.

Jag kommer nog inte att vara så aktiv här i bloggvärlden ett tag nu...måste koncentrera mig på studentfesten. Tittar kanske in till er men lovar inte att jag lämnar något spår efter mig.

fredag 24 maj 2013

Blir inte alltid som man tänkt sig

Idag hade jag planerat att göra en massa saker....men så blev det inte, kroppen säger till mig att hålla mig lugn. Är yr och har ont i huvudet, bara att försöka vila och ta det lugnt.
Har gått en runda med kameran i trädgården och fotat, usch, så svalt det var ute.

Dottern har fullt upp med sina bröllopsbestyr. Hon och hennes bästa kompis ska vara värdar på ett bröllop i morgon.  Mycket lekar på gång, en hel del filmklipp och intervjuer som är redigerade på datorn.  Mitt i alla bestyr så har hon haft ett examensarbete också som äntligen är klart och godkänt. Hoppas nu allt går bra med bröllopet i morgon. (om bara brudparet säger JA till varandra så blir festen säkert kanonbra också)

Vill önska er alla en fin helg med de här trädgårdsbilderna.

Nu blommar syrenerna, och de doftar så ljuvligt. Vi tog med en bukett till kyrkogården och satte vid graven också när mamma och jag var där på förmiddagen.


Mitt pampiga kastanjeträd. Jag tycker det är så fint (mindre fult att soptunnan alltid ska bli med på fotona)

En del av mina pioner har börjat blomma.

och det här fina löjtnatshjärtat. En av mina favoritblommor.

Den här skylten köpte jag i affären i veckan. Tyckte det var väldigt talande ord. (Du får nog klicka på bilden så du ser vad det står för text.)

tisdag 21 maj 2013

Skogspromenad

Vi har länge pratat om att vi ska gå runt på Näset. Det är en udde i vår skog. Jag har sagt att vi  kan gå på våren när träden börjar grönska och det är så här underbart vackert som det är ute den här årstiden. Det är en skogspromenad på ca 3,5 km, men jag vill inte gå där själv för där finns ingen riktig stig att gå på utan man går som i djungeln, under trädgrenar, "hoppar" över stora trädstammar som blåst ner osv. Om jag skulle gå där är risken stor att jag ska gå vilse, därför behöver jag ha min man med mig, tryggt att vara två när man gått vilse. Nej då han hittar.När vi promenerade på pingstafton fick med två av våra söner och 3/4 av syrrans familj. Vi var ordentligt svettiga när vi kom hem . Stekande sol och +26 grader. Men trots allt var det riktigt njutbart.
Nu får ni titta på bilderna och njuta av den fina naturen.

När vi kom hem tände vi grillen och flintastek och grillraket lades på gallret. Min mamma var bjuden på grillfest och kaffe på maten.







Senare på kvällen plockade jag in en liten bukett med rosa liljekonvalj. Den  doftar så gott där den står på köksbordet.

Idag har det varit regn hela dagen. Tömde 15 mm ur regnmätaren nu, men det småduggar fortfarande. Jag har känt mig lite som Pippi Långstrump idag. Hon vattnar i rabatterna trots att det ösregnar ute därför att hon bestämt att hon skulle vattna idag. Och igår hade jag bestämt att plantera ut mina frösådda tagetes och asterplantor som stått i växthuset. De skulle ut idag. Så jag trotsade ösregnet tog på mig regnställ och gummistövlar och gick ut. Nu är plantorna planterade och jag slipper vattna, och mer regn har de lovat i morgon. Perfekt. Fast egentligen inte för i morgon kommer min bloggvän på besök, hade varit roligare med lite sol då. 
(Jag var rejält blöt när jag kom in trots regnkläder, som tur var hade min man vaknat så jag kunde gå upp i sovrummet och hämta torra kläder)

måndag 20 maj 2013

Försommartecken

Så är det dags att visa vårtecken igen, fast den här veckan har jag döpt om det till försommartecken. För där jag bor är det försommar nu, i helgen har vi haft en fantastiskt väder. Strålande sol och 26 grader varmt, vi har grillat och bara njutit. På pingstdagen tog vi en långpromenad i skogen och jag tog en hel del fina bilder där men de visar jag i nästa inlägg. Idag blir det bilder från trädgården.
Fruktträden är översållade av blommor, ja, de grenar som lever då, en del grenar har frusit i vinter.

Den vita violen jag fått av Eva har börjat blomma. Den var felplacerad förra året och har fått flytta fram i rabatten i år.

Smultron blomman från mina vita smultron

Den här irisen är nog ganska gammal. Den växer i stenmuren och fanns här när vi flyttade till huset för 18 år sedan. Och förmodligen hade den planterats där många, många år tidigare.

Snart blommar syrenerna.

Till sist den fina gulltöreln.

Som vanligt tittar ni in hos Annica om ni vill se fler fina bilder på vår/försommartecken

onsdag 15 maj 2013

En dag i maj

Nu har vi haft svalt ett par dagar, igår kväll var det +3 när jag gick och la mig. Jag var lite orolig över mina småplantor och dahlior och allt jag planterat ut i trädgården. Men termometern stannade på +1.8. Tänk om det hade blivit frost och allt varit förstört, hemska tanke. Lite regn har vi också fått men bara 6 mm. Idag på förmiddagen var det råkallt ute men framåt lunch tittade solen fram och det blev ganska varmt och skönt resten av dagen.
Idag har jag klippt gräset för första gången i år. Det var riktigt roligt att åka runt på åkgräsklipparen igen. Och han startade utan problem efter sin vintervila.

I går såg jag att min lunddocka har börjat blomma. Jag älskar den och jag tycker faktiskt den är vacker trots att den har några regndroppar på sig.

Något som blommat över i min trädgård är kejsarkronan. men den är vacker ändå, eller hur?!

Jag tillbringar den mesta av min tid i trädgården nu, det är så underbart skönt. En dag hittade jag två små fröplantor av min vita  buskpion. De stod i gräsmattan och räddas vad som räddas kan. Nu är de planterade i varsin kruka. I måndagskväll hjälpte min man mig att gräva om mina tre stora komposthögar (han gjorde det med traktorn) det blev så bra. I en av komposthögarna sådde jag kalebass och haloweenpumpor, det brukar växa bra där. När man är ute hela dagarna blir man extra glad när man får höra göken "kokoa" i skogen och titta på alla fåglar som flyger ut och in i fågelholkarna i trädgården.Visst är det en underbar tid.

Vindspelet är upphängt i trädgården och det plingar så fint i det när det blåser, ser ni vilken fin himmel.

Idag har dottern och jag varit ute och plockat nässlor. Vi blev så sugna på nässelsoppa. Och om jag får skryta lite med mig själv så tycker jag den blev extra god idag. Tänkte ha nässelsoppa idag för jag trodde inte att yngste sonen skulle komma hem från skolan  i dag,  men det gjorde han. (han äter inte nässelsoppa). Tur det fanns en matlåda i kylen från igår.

I morgon ska jag städa inne. Ska ha en del besök nästa vecka (bla. kommer Eva min bloggvän och hälsar på mig) och eftersom hela helgen är fullbokad så får det bli städdag i morgon.  

Jag har aldrig länkat till youtube så jag vet inte om det fungerar...men om det gör det så lyssna på den här fina sommarvisan. När Mats Paulsson sjunger "Barfotavisan"

söndag 12 maj 2013

Vårtecken 12 maj

Med den sommarvärmen som vi har här i Småland, får jag nog kalla det för sommartecken i stället. Vi har haft runt 20-25 grader en hel vecka nu och man går bara runt och njuter. Nja,lite annat gör man väl också. Jag har gjort färdigt i min trädgård den här veckan. Har lite mer växter som ska planteras ut, men allt är rensat, grävt och gödslat en gång i rabatterna. En ordentlig träningsvärk har jag haft ett par dagar.

Här kommer några bilder från en del av det som blommar i min trädgård nu. KAn inte ta med allt för då tröttnar ni.

Titta, bara titta så grönt och fint det är. Träden har slagit ut.

Och min trillium jag fått av min svärmor. Den är jag så glad över.

Forsytian är en riktig färgklick där den står och lyser i solen. I år har jag EN hel kvist som blommar, förra året var det bara fyra blommor.

En gul och fin blomma till, hundtandsliljan.

Kungängslilja

Syrenen har inte slagit ut än, men stora fina knoppar har den.

Nu ska jag titta in hos er andra, har inte suttit så mycket vid datorn nu när det är så fint väder ute. Men ikväll ska jag ta en titt. Hos Annica finns fler vårtecken.

tisdag 7 maj 2013

Bläckfisk

När ni läser min rubrik idag kanske ni funderar över om vi hittat en bläckfisk i vår trädgårdsdamm. För här på landet tar vi ju hand om alla möjliga djur, igelkottar och små sköldpaddor som är på rymmen ett par månader. Men nu gäller det inga levande bläckfiskar utan något helt annat.

Som ni vet har jag stickat nallar som ska överlämnas till ambulanspersonalen i Växjö den 18 juni. Alla som har stickat har fått en inbjudan att vara med och överlämna nallarna personligen. De här nallarna ska delas ut till sjuka, skadade barn som behöver åka ambulans, de ska få en nalle att trösta sig med. Jag har gjort 14 nallar i olika färger på "kläderna".


Så här ska den se ut när den är klar. (bild lånad från nätet)

Nu cirkulerar det ett annat projekt som jag hittat på bloggen "Kyrkkaffe". Nämligen att man kan virka bläckfiskar och skänka till olika neonatal-avdelningar. Alltså till  babisar som är för tidigt födda. "Bläckfisken ger trygghet till de små då armarna påminner om navelsträngen och därmed om tiden i magen" skriver de. Garnet man virkar i ska vara bomullsgarn och det får inte ludda av sig, och det ska kunna tvättas i 60 gr.
På bilden ligger min halvfärdiga bläckfisk, garnet räckte inte måste till butiken och köpa ett nystan till.

Tycker ni det låter intressant och vill ni hjälpa till så gå in på babydjungelns sida och läs mer. Här finns mycket mer info. att läsa. Ju fler bläckfiskar som virkas ju fler barn kan vi hjälpa.

Så har jag läst på många av era bloggar att ni haft besök av igelkottar. Naturskydddsföreningen har en enkät på sin hemsida där de vill att man hör av sig om man sett någon igelkott. Här är länken dit. Jag har fyllt i enkäten.

söndag 5 maj 2013

Nya vårtecken.

Hej.
Nu händer det mycket i naturen och i min trädgård. Sol och värme har vi haft ett par dagar nu och man bara njuter, helst vill man sitta i solstolen hela dagarna.....men man måste ju vara lite flitig också, eller hur.
Här kommer mina vårtecken för den här veckan.
Tulpanerna har börjat blomma i rabatterna. Det var min älsklingsblomma när jag var barn, nu har jag fått andra växter som jag favoritiserar, även om jag tycker att tulpanen fortfarande är fin.

Det här är mitt favoritträd. Jag blir lika fascinerad varje gång som kastanjen slår ut. Tycker den är otroligt vacker. Det här är den vanliga kastanjen. Den med röda blommor som jag fick när jag fyllde år är lite senare, men den är på gång.

Lewisian "Tweddy" har slagit ut, bara en blomma än, men den har massor med knoppar. Så den kan jag njuta av under en lång tid.

Den här blomman är väl ett ogräs, men jag gillar den ändå - maskrosen

Det här är väl också ett ogräs...men ett gott ogräs. Äntligen börjar nässlorna titta upp, så snart, snart kan vi koka årets första nässelsoppa och blåbär har jag kvar i frysen så det blir en blåbärspaj till efterrätt.

Nu måste ni titta in hos Annica med bloggen "det grå huset på kullen"  där redovisas fler vårtecken. Nu tror jag att våren gör sin framfart överallt i vårt avlånga land.

Till sist vill jag bara berätta av vi haft besök av vår lilla igelkotte. En kväll (vid 23 tiden) när dottern kom hem hörde hon att det prasslade vid altanen, hon gick tillbaka och tittade då såg hon igelkotten vid vår grillplats. Roligt att den inte gått iväg så långt, utan håller sig runt husknuten.

onsdag 1 maj 2013

Atjooo...

Atjo och prosit. Ja, nu har jag fått besök av en vårförkylning. Det är nog de små dagisbarnen som har smittat mig. Näsan rinner hela tiden men inte kan jag sitta inne för det när det är så fint 1 maj väder. Det är bara att stoppa fickorna fulla med hushållspapper och ge sig ut. Jag har planterat mina nya rosor som jag köpte i veckan, och klippt ner lite visset från andra perenner.
När jag varit hos tandläkaren i går stannade jag till vid växthuset och där hittade jag en clematis "Summer snow", just den clematisen har jag letat länge efter, så den fick följa med hem, även den har kommit i jorden idag. Jag har även tagit mig tid att sitta i solstolen och njuta av eftermiddags te och värmande sol. Faktiskt runt 15 grader idag.

Majbålet blev inställt hos oss igår. Vi vågade inte elda för det blåste alldeles för mycket. Så vi tände grillen och la på våra godsaker där. Elda kan vi göra en annan dag. Vi var ett gäng på 18 personer samlade hemma hos oss, många ungdomar och så vi gamlingar. Men vi hade så trevligt tillsammans . Vi satt ute och frös vid grillen, men sen gick vi in och fikade, ungdomarna spelade brännboll.


I går fick även koifiskarna flytta ut i dammen igen. Dottern höll på hela eftermiddagen med att städa ur dammen och fylla på nytt vatten. Jag tror fiskarna tyckte det var skönt att komma ut från tunnan i garaget och ut i friska luften, de verkade så nöjda.

Nu blommar vitsipporna så fint överallt. Jag plockade in en stor bukett i eftermiddag.