Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

onsdag 4 juni 2014

Livet på landet

I går eftermiddag innan jag skulle köra till jobbet kom det en kille från TELIA...och hjälpte oss med telefon och internet...så nu fungerar allt som det ska igen. Skönt.

På åkern bakom vår ladugård är det ett rikt djurliv. Där brukar finnas både harar, tranor, gäss, rådjur, vildsvin och älgar...fast de är aldrig där när det är jaktsäsong. En kväll förra veckan gick den här älgkalven på åkern och åt av de nya friska gröna bladen på träden. Dottern gick dit med kameran och fotade älgen.

 Så har då äntligen blomklasarna på min röda kastanj slagit ut...är så glad för mitt träd. Fem blomklasar var det i år, första gången den blommar.

 Första vallmo-knoppen har slagit ut idag..

Och rododendron har slagit ut den här veckan, i bakgrunden blommar min gula azalea. Nu är gullregnet på gång att slå ut.

 Den här aklejan har katterna lekt med, de har böjt ner stjälken på den, så stjälken ligger vågrätt med marken, men blommorna är envisa de dras mot ljuset, solen så de växer rakt upp. Tycker den är så festlig.

Katterna ja, de är jag inte så glad på just nu.

 Vi har en gammal telefonstolpe i trädgården som det växer humle på, i stolpen finns en fågelholk med talgoxe ungar som flyger ut och in. Nu har katterna börjat klättra upp i trädet och sätter sig på vakt på holken....idag tog Pingu en fågelunge som flög ut ur holken. Katten sprang och gömde sig under lekstugan med sitt byte..... Ungdomarna i familjen (de två som bor hemma) engagerade sig...

Sonen gick och hämtade en vattenpistol och sköt på katterna när de satt på holken...Det var inte populärt hos katterna...

 ..och dottern räddade den lille fågelungen som låg under lekstugan, den levde när hon tog fram den, men den var för skadad så nu är den död.

Här sitter Pingu och ser helt oskyldig ut "Jag har inte gjort nått"

14 kommentarer:

lenaiwales sa...

Tänker på mina föreläsningar jag ger här i Wales om Sverige. Alla älskar när jag pratar om älgar!

Monica sa...

Så fint det blommar hos dig! och så frodigt och grönt det ser ut! Här har det inte regnat på jättelänge, så här är det snustorrt och börjar bli brunt och fult...
Vårt gullregn är nästan helt överblommat nu och marken under är täckt av gulbrunt blomfnas!

Jobbigt med katterna, som tar fågelungarna! kan ni inte sätta taggtråd runt trädstammen, så att de inte kan klättra upp?
Ha det gott, kram, Monica

Äppelblom sa...

Ja våra katter kan ställa till det!
Våran torpkatt har tagit 3 små söta ekorrungar och då var jag jätteledsen. Hon åt inte upp dem, utan kom in och lade dem på golvet i hallen.
Må så gott och kram!

Karin sa...

Vem vet det kanske var höstens älgstek hon fotade :) Karin

Snäckskalsdalen. sa...

Skönt att få linan fixad och lagad, det går fort ibland, nu hoppas vi att den håller ett slag.

Oj, vad det blommar fint i din trädgård och aklejan var ju kul, dom ger sig liksom inte växterna, mycket kraft är det i dom.

Ja, katterna, dom unga, är på alerten när det gäller. Våra två gamla katter är inte så på hugget längre när det gäller fåglar, delikatessmöss äter dom och det är ju bra.

Agneta kram

Snäckskalsdalen. sa...

Glömde - din kastanj, så fin! Man tror inte att det skulle kunna finnas så färggranna träd i vårt land! Underbart!

Raija sa...

Händer en hel del med djur hos dig också :-). Fin älg har ni också sett och fått på bild. Det där känner jag igen med katterna och vår Meja klättrar upp till en del holkar. Det var bra att ni använde en vattenspruta, för då kanske de lär sig att det är otäckt att klättra upp där så fågelungarna får överleva.

Raija sa...

Händer en hel del med djur hos dig också :-). Fin älg har ni också sett och fått på bild. Det där känner jag igen med katterna och vår Meja klättrar upp till en del holkar. Det var bra att ni använde en vattenspruta, för då kanske de lär sig att det är otäckt att klättra upp där så fågelungarna får överleva.

Ingrid sa...

Det är inte lätt för katterna att förstå att de är jätteduktiga när de tar möss, men att de inte ska jaga fåglar och fågelungar.
Det var en väldigt vacker rhododendron du har!
Kram, Ingrid

Tiger sa...

Ajajaj, såna katter... Ni kanske kan sätta nät eller någon annan avskärmning längs stolpen som de inte kan klättra förbi? Det är inte lätt när rovdjursinstinkten sätter in...

Vackert med älg i närheten, men intelika kul om de kommer in i trädgården. Här brukar de komma in i trädgården lagom när äpplena är mogna och älgjakten sätter i gång i skogen... ;-)

Sommarhälsningar
Elisabet

Louise sa...

Åh vilka busiga katter - på fel sätt:) Tråkigt för den lilla fågelungen men så är det ju i naturen många gånger. Älgar är coola djur, blir alltid lika förvånad över deras storlek de gånger man stöter på dem i skogen.

kram louise

Jenny sa...

Våra katter är verkligen till salu ibland. Eller till skänks, för att vara helt ärlig. Det är ju bra att de tar råttor men de behöver väl inte släpa hem dem hit??? Och fåglar ska de bara ge sjutton i, de är ibland upp och tar fågelungar och någon gång har de släpat in en hel skata. Blä!

/Jenny

Evas Pyssel sa...

Så vacker kastanjen är !! Du har lyckats igen !!! Och din trädgård är fantastisk , det vet du att jag tycker. Visst kan man bli galen på katter ibland. Vår Eddie brukar hänga på grenen över fågelrestaurangen, så vi fick rigga upp ett hinder där.Man älskar ju de små fåglarna.
Ha en riktigt skön helg.
Kram Eva

Bibbis blandning sa...

Det ligger ju tyvärr i kattens natur att jaga.
Spruta på citron på trädet runt holken. Kattor avskyr citron så då kanske de ger sig.

Härliga sommarbilder som man blir glad av.
Hoppas ni haft och har en skön härlig helg.