Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

söndag 19 oktober 2014

Oj, vilken helg

Efter helgen ska man vara utvilad, eller hur. Men det kan jag inte säga att jag är efter den här helgen. Fullt ös sedan i fredags.

På fredagseftermiddagen hämtade jag extrabarnen så har de varit hos oss i helgen. Senare på fredagkvällen körde jag och hämtade dottern som kom med tåget.

Lördagmorgon  slaktade vi en av våra grisar. Min man och dotter hade ansvaret för det samt vår granne som slaktat många grisar....Både spännande och otäckt tyckte extrabarnen att det var, men de var imponerade av vår dotter, de tyckte hon var så stark.

 Här skållas grisen, man tar bort håret genom att skrapa hela grisen...sen tar bort naglarna på grisfötterna.....

Här hänger han...och det är snart dags att tömma ut innehållet...(då fick inte barnen vara med)

Idag har vi styckat grisen och packat ner i påsar. I morgon ska vi mala till köttfärs och så brukar jag göra många satser med blandad köttfärs. dvs. blanda med ägg, skorpmjöl, lök osv. Det är perfekt att ta fram en påse ur frysen och börja rulla köttbullar eller pannbiff på en gång, då är smeten redan blandad.  Vi fick stor hjälp av min syster och hennes man med styckning och paketering idag. Om ett par veckor ska vi slakta deras gris och då hjälper vi dem.

 Min man var ute och krattade lite löv med barnen. De var duktiga...

  framför allt är det så roligt att göra kullerbyttor i lövhögen...

eller att gömma sig så man nästan inte syns.
Ikväll har min man kört hem barnen igen och jag har kört dottern till tåget. 

Under ett parveckor (eller det kanske är någon månad nu, tiden går så fort) har vi haft annons på blocket för vi vill sälja två av våra bilar. Och just idag, mitt i värsta röran kom det ett par och köpte en av bilarna. Så nu känns det väldigt skönt att båda bilarna är sålda.

Fågelrestaurangen har öppnat lite smått hos mig. Småfåglarna har knackat på så länge på fönsterkarmen och undrat när uteserveringen öppnar. Så jag kände att nu ska de minsann få en talgboll. Och det var mycket uppskattat.

Har inte hunnit titta in till er andra på hela helgen. Ska göra det  i morgon.

18 kommentarer:

Ingrid sa...

Så kul att se bilder från grisslakten. Det har jag ju varit med om otaliga gånger och visst är det roligt att få stycka, mala och paketera allt köttet. När man sedan ser in i den fulla frysen känner man sig väldigt rik.
Ha det så gott!
Kram, Ingrid

Monica sa...

Gris-slakt vet jag inte om jag skulle vilja vara med om...men jag beundrar de som kan!
Här har vi inte kunnat vara ute alls under helgen, det har regnat nästan oavbrutet! Så trist!
Men här sitter nästan all löv kvar på träden än, så det blir väl tid att räfsa senare!
Roligt för barnen att vara med om, i alla fall!
Ha en fin, ny vecka, kram, Monica

ulla laiho sa...

Slakt är en del av processen som inte många sett, varken vuxna eller barn. Och att ta reda på allt vid en hemslakt är inte det lättaste.

Jag besökte en gång ett danskt grisslakteri, där man "lade" baconsidor. Intressant att ta del av hela slaktprocessen och att se hur homogena grisarna var - nästan som klonade - samma storlek, samma melering.

Eva Trillian sa...

Verkligen en fullmatad helg!
Så bra att barnen får vara med om så mycket spännande hos er :)
Hoppas du kan vila någon gång under veckan! Önskar dig en bra en!

Åke sa...

Gilla

Evas Pyssel sa...

Oj vilken helg. Spännande för barnen att få se hur slakten går till. Duktiga ni är som jobbar med detta.
Här är det gott om löv , men vi blåser ihop löven och samlar sen upp allt med den nya gräsklipparen. Ja inte jag förstås. Det är mannen som är förtjust i olika "maskiner". Naturligtvis är det en stor hjälp.
Ha en fin vecka. Kram Eva

Nette Cecilia sa...

Ojdå ,märkte att jag missat din blogg rätt länge nu men nu har jag läst ikapp, det är mest alla gånger man ska in på läslistan så står det att du följer inga bloggar för tillfället då blir det att gå in på bloggen i blogglistan .Stor aktivitet över helgen ser jag ,här jagas det också älg ,i min mans jaktlag har dom fått 4 ,dom har licens på 7 så det är några kvar.Ha det fint ,nette

Rost och rädisor sa...

Förstår att du är slut idag!

Det var ju fiffigt att skolla grisen i ett badkar. På den tiden jag var med och slaktade hos mina föräldrar skopade vi över hett vatten på grisen som då låg på slakttavlan och sen skrapades håren.

Mitt jobb var att vispa blodet och sen snabbt springa in med det + att jag naturligtvis fick ta hand om och stycka min egen kvarte och göra mina syltor.

Känns bra att ha varit med om även om jag numera inte tål animaliskt protein så väl. Bra att veta hur det kan gå till och om slaktaren är skicklig behöver det inte bli nån jobbig process med skrik och dödsångest heller.
Dessutom har ju grisarna haft ett gott liv hos er och sluppit en stressande transport till slakteriet.

Fiffigt att frysa ner i satser också.

Härliga bilder på lövleken!

Kram Anette
Annica Östlund sa...

Oj, vilken helg, förstår att du är helt slut. Det blir så där på helgerna ibland, men tänk på allt gott ni fyllt frysen med.
Min yngsta son älskar att kratta löv och är ute en stund flera gånger i veckan, jag bara njuter och funderar när han ska växa ifrån det (han fyller 15 snart). Jag tycker att det kan vara rätt så rogivande att kratta torra löv en vindstilla dag, men det är sällan det är både torrt och vindstilla på samma gång =)
Hoppas du får en fin vecka med lite vila så du orkar ända fram till helgen.
Kram Annica

Eva Linnea sa...

Slakta en gris!!! Tuffa tag hemma hos er minsann. Du kanske är van vid så´nt men det är inte jag, absolut inte. Men det verkar intressant och jag skulle gärna vilja vara med om det själv och se med egna ögon.
Ha det gott!
/Eva Linnea

Hantverkarglädje sa...

Nyfiken på rubriken skaparglädje så jag tog mig en titt och fick se en intressant blogg. Så roligt att se när alla är igång, sådant ger ju mycket mera än när en hänger i något soffhörn här och en annan där.
Som före detta bonddotter så var jag ju van att det skulle slaktas men eftersom det är himla länge sen så tror jag inte att jag skulle vilja vara med på detta. Beundrar din dotter som klarar det. Ha en mysig kväll.

Bibbis blandning sa...

Jösses vilken fart det är hos dig för jämnan. Ni hinner ju hur mycket som helst.
Jättefin bild på barnet i lövhögen. Hoppas ni gör ett jättestort collage med bilder från barnens upplevelser hos er. Det skulle nog vara kul för barnen att ha.

Evas Kvarnaro sa...

Jisses vad ni sliter och stretar
men så är det ibland.
Förr i tiden, ja när jag var barn kunde jag stå och glo när de slaktade grisar som ingenting, men absolut inte nu.
Så fjantig man blivit . . .
(Vi bodde intill ett litet slakteri och charkuteriaffär)
Där såg och hörde man varje måndag
det som var normalt.

Räfsa löv är en tid nu för många, våra barnbarn gjorde lite sådant också när de var här i helgen, utan att vi behövde be dem.

Tusen tack kära du för den fina Ugglan, jag blev mkt glad Anelie.
Kram/ Eva

Black Iris sa...

Jösses, vad det händer mycket hos dig mest hela tiden.. Jag förstår att barnen tyckte det var spännande med gris-slakten. Kratta lite löv säger du, men jag tycker det ser ut som massor av löv :)

Kram Maidi

Jenny sa...

Åh nej, de där grisbilderna hade jag klarat mig utan! Tycker sånt är jätteläskigt, jag äter visserligen kött men det är själva proceduren ... De andra bilderna däremot var väldigt trevliga!

Kram, trevlig helg
Jenny

Karin sa...

Härligt att ta del av dina berättelser, men grisbilderna tittade jag fort på, trevlig helg Karin

Raija sa...

Förstår att extrabarnen tyckte det var otäckt med grisslakten, för det hade jag också tyckt.

Lövhögar är populära bland barn :-).

Blogger sa...

BlueHost is the best hosting company with plans for all of your hosting needs.