Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

måndag 1 augusti 2011

Min skosamling

Jag lovade att visa bilder på min skosamling.

När jag var tonåring hade vi en bekant som hette Sven, han älskade att åka på auktioner och loppisar, han köpte allt möjligt, helt plötsligt började han komma hem till oss för han tyckte att JAG skulle börja samla på porslinsskor.
Som tonåring tyckte jag väl inte det var speciellt roligt. Men han åkte runt överallt och köpte skor till mig. Nu lever inte Sven längre, men ryktet har spridit sig så rätt som det är så får jag en sko av någon bekant som de köpt på loppis. Min mamma har köpt många till mig men jag har även fått några stycken som olika vänner till mig har skapat själva i lera. Jättekul faktiskt. Många av skorna har vackra minnen för mig från olika personer jag fått dem av.

(klicka på bilderna så blir de större)

Jag har mina skor i ett högt skåp med glasdörrar. En del är riktigt gamla, över 100 år faktiskt och en del är nyinköpta, Jag räknade dem idag för att se hur många jag har, 150 st var det i olika storlekar.På det här kortet ser ni en trätoffel och en guldsko. Jag måste berätta en rolig historia om guldskon.

När vi var nyinflyttade till Småland kom en av våra goda vänners barn på besök, de tyckte det var roligt att besöka oss och träffa vår illa dotter (då var hon två månader) De gick och tittade på mina porslinsskor och där kunde de stå länge och titta. När de kom hem berättade den ena flickan för sin mamma "Mamma, de som har flyttat in måste vara jätterika för de har t.o.m. guldskor hemma hos sig".
Nu tror jag inte att mina guldskor är speciellt mycket värda men de är fina att titta på. (En av mina bloggvänner tyckte jag skulle visa upp dem på Antikrundan)

Varför har jag fotograferat en sliten gammal trätoffel då?!

Jo, när vi renoverade det huset vi bor i nu, så grävde vi ur stenar och grus under golvet och isolerade på nytt. Då hittade vi den här toffeln som låg i det gamla golvet. Någon har berättat för oss att förr i tiden la man ner något i golvet när man byggde. I vårt hus fanns det alltså en gammal sko och den la de dit för att familjen inte skulle bli barnlös. Och vi som bor i huset nu är inte heller barnlösa. Vi har fyra barn, har varit kontaktfamilj, har haft dagbarn. Så visst har det funnits och finns många barn i detta hus.
En bekant till oss hittade en gammal träsked i deras golv, den fanns där för att det aldrig skulle fattas mat på bordet. Visst är det intressant.

18 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Så intressant du berättar om dina skor ,ja du vet ju att jag har mina jag också men inte så många tyckte jag kände igen en porslins stövel .Tack för titten ,Nette

Suss o Kai sa...

Vilken underbart vacker samling, väldigt roligt att samla på något. Vad spännande att ni hittade den skon i golvet, och de är ju lite lustigt att de satte saker i golvet :) vi hittade en keps och en trådrulle vad kan de betyda tror du? Kram Suss

Anelias hantverk sa...

Vilken härlig samling! Jag älskar små skor, ja förresten allt i miniatyr men samlar inte på något i större mängd.
Ha det gott!

Gunilla sa...

Så många fina skor och extra kul att vissa har sin lilla historia, känns ännu mer värdefulla då /Kram

Ingrid sa...

Vilken fin skosamling och vilken trevlig historia omkring dem.

Jag har faktiskt ett par porslinsskor jag ockå!

Kram Ingrid

Hanna sa...

Oj vilken fin skosamling du har.
Kram
Hanna

Monica sa...

Vilka kontraster - den lilla guldskon och den slitna träskon!
Kul att ni hittat träskon under golvet, undras hur länge den legat där...
Ha det så bra, kram från mig!

Birgitta sa...

Vilken skosamling du har. Så fina och vad roligt med alla minnen.
Hos oss hittade vi gamla brev sedan 1800-talet under golvet när vi inredde vinden. Vi la dit tidningar och lite reklam från vår tid, som kan finnas till eftervärlden.
Kram Birgitta

Snäckskalsdalen. sa...

Vilken fantastiskt skosamling du har!
Och vilka roliga historier, speciellt den med guldskon, klart ni är rika! Vem har guldskor?
Det var roligt att få se.
Agneta kram

gunsan sa...

Vilken fin skosamling.Den gamla träskon ni hittade i golvet var charmig.Tänk om den kunde berätta om vad den varit med om.

4U2! sa...

Vilken rolig historia. Och det var inte lite skor du samlat!

Randiga Tråden sa...

Vilken gigantisk samling. Kul att samla på ett tema, jag har aldelles för mycket olika saker som jag samlar på.

Mimmi Hek sa...

Vilken massa skor!
Roligt med historien runt trätoffeln. Undrar om den legat där sedan dom byggde huset eller den kom dit vid en senare renovering?
Kram

Christina sa...

Vilken skosamling! Nar jag laste rubriken pa min blogglista, sa trodde jag att du hade riktigt manga vanliga skor! Men dessa var ju mycket roligare!
Kan rapportera att jag har det bra i England och vadret ar toppen!
Ha det gott!
Kram!
Christina

Anonym sa...

Häftigt!!! Har aldrig hört nån som samlar på skor förr :)

Kram,
Jenny

http://annelundstradgard.blogspot.com

Madame C sa...

Verkligen intressant, Anne-Lie. Ett stycke kulturhistoria är det du bjuder på:) På tal om att samla på saker har jag en chef med stor samlarmani och han påstår att om man inte samlar på något har man inget liv;) Tur för mig att jag samlar på frön då;)
Kram!

Gunnel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gunnel sa...

Hej! Blev nåt tokigt med min kommentar. Jag skulle bara rätta ett stavfel och helt plötsligt var den borta. Jag blev så imponerad av din skosamling. Själv samlar jag med på skor, men har inte på långa vägar så många som du.