Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

söndag 29 september 2013

Trädgårdsdag

I går hade jag planerat en dag i trädgården. I och med att jag arbetar så mycket just nu hinner eller orkar jag inte så mycket på kvällarna och dessutom är det oftast mörkt när jag kommer hem.
Men igår hade jag skrivit en ganska lång lista på det som kulle göras. Bära in krukor, gräva upp dahliorna, klippa ner en del växter, ta in fuschiorna, plocka upp fallfrukt, klippa gräs m.m. Och hela listan betades av. Jag fick bra hjälp av de andra i familjen. Så roligt det var när vi var ute allesammans och hjälpte till. Killarna satte sig framför TV:n men jag bad dem laga middag istället och det gjorde de, då slapp jag "slösa" bort 45 minuter på matlagningen. Som ni ser på bilden ovan så har vi haft besök av frosten den här veckan. Kallast hittills är -4 grader.

Några av våra äpplen vi plockat ner. Det är Aroma och Cox orange.

På tal om olika äppelsorter. I fredags hade vi utflykt med våra dagisbarn. Vi gick hem till vår kokerska och plockade äpplen i hennes trädgård. Det var en riktig härlig förmiddag. Solen sken från en klarblå himmel. Vi var ute hela förmiddagen. Plockade olika äppelsorter och la i olika papperskassar. Äpplena, ja, även päron ska vi bla. äta på våra fruktstunder som vi har varje dag. Skönt att slippa köpa frukt när man har egen. Vi åt även middag hemma hos kokerskan. Hon kokade bullens korv och så fick vi bröd till. 

Dottern plockade frön från sina blommor i sin rabatt igår.....

hon plockade även japansk lykta, även de från hennes rabatt.

Tack vare frosten om nätterna så börjar löven ramla ner, då kan man göra de fina lönnrosorna igen, här finns en länk om ni glömt bort hur man gör. Och så ramlar kastanjerna ner. Nu har jag fyllt min krans med kastanjer, den pryder sin plats på ytter/köks/dörren.


I Tisdags hade vi besök av vår socialsekreterare från Värnamo kommun. Han är långtidssjukskriven just nu och har sagt upp sig och söker en annan tjänst inom kommunen.
Men han kom till oss och tog avsked och gav oss den här vackra orkideén som tack för lång och trogen tjänst. Vi blev verkligen glada att de uppskattat vad vi gjort. För er som inte vet har vi tre fosterbarn boende hos oss. De är stora nu (19-22 år) och snart har alla tre flyttat ut, (den tredje väntar bara på att hitta en lägenhet sen flyttar han också). De har bott hos oss i 17 år och de 17 åren har jag haft mitt uppdrag från värnamo kommun. Även vår dotter (Adopterad) är på väg att flytta hemifrån, måste bara hitta ett jobb först.

I morgon börjar en ny arbetsvecka igen. Då ringer väckarklockan 05.15 Jag öppnar  i morgon och måste vara på plats att ta emot barnen när de kommer. Den här veckan är det föräldrafika inplanerat. Då bjuder vi föräldrarna på fika när de kommer och hämtar sina barn. Kanelbulle och sockerkaka blir det den här gången. Och sockerkakorna ska barnen få hjälpa till att baka i veckan. Veckorna går fort, nu har jag bara tre veckor kvar på mitt vikariat.

Vill önska er alla en riktigt fin höstvecka. Jag tittar in till hinner ibland men orkar/hinner inte kommentera hos er.

fredag 20 september 2013

450 000 solrosor




Efter arbetet idag åkte jag till Växjö. Jag hade dottern med mig som chaufför. Jag hade ett ärende till optikern då de skulle byta ett av mina glas i glasögonen. Jag fick vara utan glasögon i tre timmar och köra bil UTAN glasögon vågar jag INTE. Så med dottern vid ratten körde hon mig till solrosfältet i Växjö. Vi parkerade bilen och gick in i djungeln av solrosor.
Det här fältet eller åkern finns mitt i centrala Växjö. Den är lika stor som fyra fotbollsplaner och där odlas 450 000 solrosor. Det finns olika gångstigar mitt inne bland solrosorna så man kan vandra runt där. En helt fantastisk upplevelse faktiskt. Mitt i fältet finns en estrad och lite bänkar, där satt människor och njöt i solen idag med medhavd fikakorg. Nästa helg är det skördefest. Då får man plocka solrosor och ta med sig hem, så bjuds det på underhållning av något slag med musik.

Hoppas solen lyser över oss alla i helgen.

tisdag 17 september 2013

Tack till er alla

Först vill jag TACKA er alla för era uppmuntrande kommentarer i mitt förra inlägg. Trots alla fjärilar i magen så gick det kanonbra den första arbetsdagen på mitt vikariat. När jag kom i ytterdörren ropade alla barnen "Anne-Lie kommer, Anne-Lie kommer..." och så sprang de och mötte mig och jag fick massor av goa kramar. Åååh, barnen är så mysiga. Och jag trivs så bra med mitt arbete....Lite tufft med heltid, men får man bara ta en liten tupplur när man kommer hem så orkar man med kvällen också. Dottern är så duktig och fixar mat till hela familjen de dagar jag arbetar sent, och de andra dagarna hjälps vi åt med det som behöver göras.

I lördags tog jag en långpromenad i det fina höstvädret. Jag letade inte efter svamp, men fick syn på den här i dikeskanten. Visst är det en Karl-Johan??? Spelar ingen roll för jag plockade inte den.

Många fina astrar har jag som blommar i trädgården nu. De här frösådde jag i våras. Annars är det mest höstastrar och kärleksört som blommar nu.
Ikväll har jag bakat äppelpaj. Fick äppel av min syster "Discovery". Pajen ska jag bjuda på i morgon då vi får besök.

onsdag 11 september 2013

Fjärilar i ....

Idag känner jag mig som en sjuårig liten flicka som är på väg till sin första dag i skolan. Hon ska träffa sin nya fröken och sina klasskompisar för första gången. Hon har massor med fjärilar i magen. Och det har jag också idag. För i morgon ska jag börja arbeta på dagis. Jag har fått en vik. i sex veckor. Men trots att  det är "mitt" dagis där jag arbetat förut och känner alla goa barn och all personal så är jag lite nervös faktiskt. Jag har inte varit där sedan i början på juni och nu ska jag arbeta heltid. Men jag vet att det kommer att gå bra bara jag kommer igång, jag tycker ju det är så roligt.  Så ni kommer nog inte att se mig så ofta här på bloggen ett tag....(men å andra sidan har jag inte varit så flitig nu heller)

I Lördags skördade dottern det som vi odlat på komposten....
Här ser ni vår pumpaskörd...vi satte kalebass frö också men de blev nog kvävda av de här stora pumporna.

Som jag berättat tidigare så har dottern odlat majs i komposten. Fyra stora fin kolvar fick hon. Hon kokade  dem och bjöd oss. Det var jättegott.

Första året vi får lite björnbär på vår taggfria buske. För lite att göra något av, så det är bara att stoppa några stycken i munnen var gång man går förbi.

Har fixat till en höstkruka på trappen. Ljuslyktan i betong fick jag av min yngste son och hans flickvän när jag fyllde år. Det står "welcome" på.

I går kväll när jag körde hem från affären, var det så här vackert vid Linnerydsjön. Underbara höstfärger och helt vindstilla på vattnet. Stannade vid rastplatsen och tog det här kortet med mobilen.

fredag 6 september 2013

Trevlig Helg!

(Bild lånad från nätet)
Idag började jag dagen med att köra en av mina söner till Alvesta järnvägsstation. Så här fint stationshus har de där. Sonen hade en lång resa framför sig. Med tre olika tåg-byten. Han var ganska nervös inför resan. Tåget från Alvesta tog honom till Mjölby, där fick han ta nästa tåg till Hallsberg. När han kom dit fick han byta till nästa tåg som körde till Kristinehamn. och därifrån tog han bussen till slutmålet Filipstad. Nu undrar ni säkert vad han ska göra i Filipstad. Jo, han har kommit in på Spångbergsgymnasiet och ska läsa en kurs i bergsteknik. Är du intresserad kan du läsa mer om du klickar på länken.
kl 17.30 ringde sonen hem och berättade att han kommit fram till vandrarhemmet han ska bo på. Allt hade gått bra för honom.

Jag håller på och höststädar i min trädgård om dagarna. Det är så skönt att vara ute i det fina vädret, rena sommarvärmen. Hoppas det håller i sig länge.

Den här ricinplantan har jag drivit upp från frö. Den växer så det knakar i år och inget vatten har den fått mer än det som kommit ner från himlen och det är inte mycket den här sommaren.

Ännu en gladiolus har slagit ut, den här är så fin....

Nu börjar äpplena mogna i trädgården. Den här sorten heter "Melba" Jättegod. Vi har många fler äppelsorter men de är inte mogna än.
Så har vi  ett gammalt päronträd också som är överfullt med gråpäron, vet ej vad sorten heter. Vet inte vad jag ska göra med alla päron. Får dela med mig till alla som vill ha... Grenarna håller på att gå av så mycket frukt är det på dem. Men plommonträden ger ingen frukt i år....10 plommon tror jag vi fått på vårt träd.

Det här trasslet ser inte så roligt ut. Hm...det är min purjolök som kattungarna har lekt sönder. De har brutit av varenda purjolök. Trist...det enda jag kan trösta mig med är att jag inte odlat upp dem själv från frö i år, utan köpte färdiga små plantor. Om nu det kan vara någon tröst.

Så vill jag önska er alla en fin helg och vi hoppas att det fina, soliga, varma vädret håller i sig hela helgen. Nästa vecka väntar andra arbetsuppgifter för mig...det ska bli roligt att ta sig an dem.

måndag 2 september 2013

Regnig måndag

Oj, vad det har regnat i dag (och i natt också tror jag). Jag var ute och tömde regnmätaren precis nu och det var 34 mm i den. Och varenda droppe är välkommen.
MEN....jag hade planerat en utedag i trädgården idag, så jag fick planera om lite. Jag bytte gardiner i köket istället. Så nu är det fint där.....
Visst märks det att vi är inne i höstmånaden, eller hur....


Men jag tycker om hösten, alla de härliga, varma färgerna som löven börjar skifta i....Den höga klara luften på morgonen, de mysiga höstkvällarna med värmeljus tända på borden. Fast blåsten är väl mindre rolig.

Ikväll ska vi åka och titta på en ledig lägenhet som vår yngsta son ska hyra...han ska titta på den först och se om han tycker om den. Så jag måste nog förbereda maten tidigt idag. Dottern behöver äta lite innan hon ska träna jujutsi i Växjö. Lika bra att hoppa i gummistövlarna och hämta squashen och potatisen i trädgårdslandet. (det regnar inte nu).

Vi har världens segaste internet. Medan bilderna laddas upp här på bloggen hinner jag springa runt och göra mycket (när sista bilden laddas upp springer jag uppför trappan och ska se om jag kan få liv i sonen, jag tycker det är dags att stiga upp nu)