Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

fredag 23 oktober 2015

En beställning, tre UFO:n och mer höst

På Tisdag kvällarna brukar jag åka på Stickcafé på Träffpunkten i Tingsryd. Träffpunkten är en samlingsplats för flyktingar som kommit till Sverige. Träffpunkten är öppen varje dag, men en kväll i veckan stickar vi. Och jag älskar den kvällen. Det är så roligt att sitta ner och prata med de här flyktingkvinnorna. Vi försöker att bara prata svenska. Fast jag brukar inte få så mycket stickat för egen del längre. Det känns som att jag har blivit en textil-lärare på träffen. Alla vill ha hjälp av mig. De vill ha hjälp med att läsa beskrivning, hjälp med att få ordning på sina räta och aviga maskor. Jag får gå runt hela tiden och hjälpa dem. Och det gör jag gärna, så roligt att känna att man behövs. Sen är det lite svårt att visa ibland, för de gör inte aviga och räta som vi gör i Sverige. Jag har sagt till dem att om de vill ha min hjälp får de lära sig att sticka på svenska.

En kvinna har jag fått extra mycket kontakt med, hon heter Ozra och kommer från Afganistan. Hon började att sticka en liten babykofta till sin syster som väntar sitt femte barn om någon månad. Hon bor i Irak, tror jag. Men hon gav upp med stickningen och frågade mig om jag ville sticka den. Och jag har ju svårt att säga nej, och dessutom gillar jag ju att sticka. Så klart jag hjälpte henne. Koftan jag stickade till hennes syster är den i första rutan, Garnet räckte till en mössa också.

De andra tre tröjorna är Ufon som legat halvfärdiga ett tag. Jag tycker det är roligt att sticka men att sy ihop tröjan är mindre roligt. Men nu är det också gjort. Så helt plötsligt blev tre tröjor klara samtidigt. Sedan har jag fått tre beställningar från olika håll. En Harry Potter halsduk. Det garnet har vi beställt från Canada, men det är två månader sedan så jag tror något har gått fel med beställningen. En tröja till en tre-årig kille och så ska det virkas Babblarna till en liten tjej.

Den här fina ekorren fick jag se igår när jag gick in från gårdshuset. Han var inte alls rädd, utan satt där i hasselbusken och åt hasselnötter, medan jag fotade från alla möjliga håll för att få bästa bilden (tur det finns digitalkamera nu för tiden, bara att slänga alla misslyckade foton i papperskorgen)

Det satt även en hackspett på stolpen under hasselbusken, men han var väldigt snabb så där blev kortet lite suddigt.

Vad gör jag i gårdshuset då, jo, jag håller på och storstädar efter sonen som flyttade till egen lägenhet förra veckan. Han har städat säger han. Ja, ja golvet var väl rent och dammsugit, men allt annat. Och det är så fruktansvärt tråkigt att gå där ute ensam och städa. Jag går dit en stund och städar, sedan går jag in och gnäller lite, men efter en stund är jag tillbaka bland dammråttorna igen. Ska även ta och möblera om lite. En hel del möbler ska bäras upp, en del ska eldas upp. Men det är så tråkigt för jag kan inte göra det själv och min man är fortfarande inte riktigt bra så allt blir bara halvdant. Får be mina starka killar nu i veckan när de har höstlov, eller dottern som också är hemma en vecka. Fast det är mycket annat inbokat också den här veckan.

Idag har det varit så där härligt höstväder igen. Så jag var bara tvungen att ge mig ut med kameran igen. Jag åkte till Korrö Hantverksby som ligger 1 km från mitt hus. Där var inte mycket folk. Det var vaktmästaren och jag som gick runt som en tokig turist och fotade allting. Spelar ingen roll, det är så vackert där.
Så om ni inte tröttnat på att titta på höstfoton så kommer det några färska från dagens utflykt här.

Synd att jag inte hade kaffetermosen med mig, för det hade varit mysigt att sitta på bänken  och fika bland höstlöven.

Önskar er alla en Trevlig Helg!

16 kommentarer:

Lilian Wahlqvist sa...

Härliga bilder! Trevlig helg! Kram!

Monica sa...

Förstår att du trivs på stickkaféet! Det är alltid roligt att känna att man gör nytta och så får du säkert mycket livserfarenheter i gengäld från kvinnorna där!

Vilka vackra bilder du visar! Jag älskar dessa höstfärger och det blanka vattnet!
Ha en fin helg, kram, Monica

Evas Kvarnaro sa...

Visst en kaffetår bland höstlöven vore väl trevligt, man blir ofta efterklok.
Vilka härliga höst bilder du tagit, ekorren och hackspetten är så fina.
Jag inte sett någon ekorre här på länge, så jag är lite avund.
Jasså har sonen flyttat nu, det kan kännas både ledsamt och skönt, för någon gång måste ju navelsträngen klippas, *fniss*
Så kul och trevligt för dig med 'stick café, det ger dig mycket jobb o glädje.
Många fina tröjor har du gjort.
Må väl kram/ Eva

Tasstanten sa...

Vilka härliga höstbilder du visar. Har nu läst förra inlägget också om kusinträffen. Vad skoj att träffas alla kusiner. Det skulle jag också vilja göra, men det skulle bli i Finland i så fall, för de flesta kusinerna bor där.

Låter väldigt roligt med stickcaféet och att träffa flyktingar. Förstår att du mest får hjälpa alla :-) , men det måste vara roligt, för då får man igång pratet naturligt.

Snäckskalsdalen. sa...

Jag kan se dig när du går runt och hjälper alla kvinnorna, tänk vad dom måste vara tacksamma, och så mycket man lär sig av varandra!
Jättefina stickningar som vanligt! Du är verkligen fena på det där!
Tänk att ni har ett sånt fint ställe alldeles intill där du bor, jag tänker inte bara på din trädgård och Sjöudden nu, utan även Korrö, alltså! Helt makalöst vackert!
Och lilla kirren som inte blev rädd, han var fullt upptagen med att äta nötter! Dom har nog varit här och ätit nötter också för vi skulle gå ut och plocka lite, men vi hittade inte en enda nöt.
Och när jag ser hackspetten tänker jag på att vi ibland åker till andra sidan jorden för att se exotiska och färggranna fåglar och så har vi så fina här hemma!
Du, en mosskrans fixar du hur lätt som helst! Du skaffar eller gör en halmkrans, tar fram limpistolen och limmar på mosskuddar som fått torka lite så dom inte är för fuktiga! Klart!
Hälsa nu mannen och jag önskar honom god bättring!
Stora kramen

Evas Pyssel sa...

Åh vad du är duktig att sticka och vad mycket du får gjort !!! Din hjälp på stickcafe´et är säkert ovärderlig. Så bra att komma in i svenska samhället att samlas och sticka.
Korrö är en otroligt vacker plats. Och nu på hösten är färgerna extra vackra. Bättre att gå där och njuta än att städa . Säkert får du hjälp sen med möbleringen .
Ha en skön helg. Kram Eva

Rost och rädisor sa...

Inte lätt att hjälpa när man stickar på olika sätt hur gärna man än vill. Skulle lära en vänsterhänt att vikra för många år sen. Hon tittade hur jag gjorde och spegelvände det själv som tur var.

Härligt i Korrö vid alla årstider. Verkligen det perfekta utflyktsmålet om man vill fota. Lyckost dig som bor så nära. Själv var jag i bokskogen söder Växjö igår och tog riktigt mysiga höstbilder på ett förälskat par.

Så bra du fångat ekorren. Helt ljuvlig bild. Lär vara hiskeliga rovdjur och äggplundrare, men jag gillar dem skarpt och blir glad när nån dyker upp i trädgården. Hackspetten också fin och så himla suddig är den väl inte...

Trevlig helg
Anette

Lisa i byn sa...

Roligt att sticka åt någon, det går ju inte att bara sticka och lägga på hög.
Det är ju så underbart i Korrö.
Min syster och jag var där förra året med våra kameror, men dit kan man ju åka hur många gånger som helst,
Kram

Theresia sa...

Vad mysigt att läsa om din insats på stickkaféet! Så bra Anne-Lie!

Bibbis blandning sa...

Jag tror du är den absolut mest perfekta att instruera dessa kvinnor. Du verkar ha tålamod och engagemang. Tur att det finns kvinnor som du. Som vanligt bjuder du på fantastiskt vackra bilder på djur och natur. Tack för att du delar med dig till oss.

ulla laiho sa...

Babblarna var nytt för mig - det blir så där när barnbarnen växer till sig och lekarna övergår till andra aktiviteter, fotboll, innebandy etc.

Underbara foton från en lika underbar omgivning. Visst är det härligt och rogivande att vandra runt i naturen.

Hanna sa...

Vackra höst bilder.
Så intressant och spännande det låter med träff-punkten.
Ha en fortsatt fin söndag!
Hanna

Helena sa...

Oj så fina höstfärger ni har, och fina bilder du har tagit.
Vad roligt att du kan hjälpa kvinnorna med stickningen, dom kanske stickar som man gör i England, då blir det lite knepigt att förstå.
Ja unga pojkar städar på sitt sätt, och tycker att det duger. Bra att han gjorde något i alla fall.
Ha en fin söndag, och ta lite pauser och njut.

Lena S sa...

Va duktig du är och sticka. Kul att känna sej behövd också. Fina bilder du tagit. Jag blir mer och mer kär i höstens alla färger och soliga dagar.
Kram Lena

Tiger sa...

Vackra höstbilder, både här och i headern!

Hösthälsningar
Elisabet

Annica Östlund sa...

Man kan aldrig få nog av höstbilder, så vackert med alla färger på både träd och även på marken. Verkar vara ett mysigt ställe.
Vad härligt med ett stickcafé, förstår att du trivs där och jättebra att du kan hjälpa till för du är så duktig på att sticka.
Hoppas du fick hjälp av grabbarna att städa färdigt.
Önskar dig en fin söndag kväll!
Kram Annica