Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

söndag 3 januari 2016

2016

God fortsättning på det nya året.
Jag hoppas ni alla haft en fin jul och nyårshelg. Att ni inte bara har behövt stå vid spisen och serva alla gäster med mat utan även fått vila lite.

Alla våra barn var hemma på julafton. "Klart vi kommer hem", sa yngste sonen.
Vi har alltid knytkalas på julafton men eftersom vi är hemma hos oss är det jag som får ta huvudansvaret. Men jag får god hjälp av de andra och min man är en klippa på att ta hand om disken och röja upp efter maten.

På julaftons kväll läser vi julevangeliet och sjunger julsånger....då åker gitarrerna fram och dottern sköter pianospelandet. Men i år vet jag inte hur det lät....tre gitarrer som inte stämde i hop och ett ostämt piano, haha, det var inte lätt att hitta rätt ton när vi skulle börja sjunga. Men jag tror att alla sjöng i samma tonart. Men vi klarade tre julsånger, mycket imponerande.

Och samma tomte som varit på besök i tre-fyra år kom även i år. Han tycker tydligen om oss.
Said var lite osäker och frågade flera gånger under dagen om tomten var på riktigt. Du känner nog igen honom, svarade jag. Och när tomten kom och Said kunde placera vem det var, sken han upp som en sol och sa att det är ju Ingvar. Han såg så lättad ut. Han blev glad för julklapparna han fick. Han berättade för mig att det var första gången (i hans 14-åriga liv) som han fått någon paket.

Said är familjens fotbollskille. Så naturligtvis fick han påslakan set med Zlatan på och en kudde med Ronaldo. Han var så lycklig.

Som jag redan berättat så har våra två killar från Syrien som bott här återförenats med sin familj och nu bor de på en flyktingförläggning 4 mil härifrån. Söndagen efter jul 27 dec. bjöd vi hela den familjen 7 pers. plus vi själva hem till oss på middag. Jag hade gjort en stor wookgryta med kyckling och ris. Det blev mycket uppskattat. Familjen är så trevlig, Vi hade en fin eftermiddag tillsammans innan vi skjutsade hem dem igen. Vi kan ju inte prata med varandra men killarna får vara våran tolk, men man känner i atmosfären om man trivs.  Föräldrarna är så tacksamma för att deras pojkar fått bo hos oss och för allt vi gjort för dem.

Jag önskar mig alltid pussel i julklapp i år fick jag två stycken. Så här ser det första ut som jag fick av äldste sonen. Det började jag lägga redan på juldagen.

Det här pusslet skickade jag efter från Tradera i höstas men har inte vågat ge mig på det förrän nu när dottern är hemma och kan hjälpa mig. Det pusslas inte på samma sätt som vanliga pussel. 
Det är ett ”wasgij” pussel.  Dvs…motivet på pusslet blir inte det som är på kartongen. Man får en ledtråd sen ska man sätta sig in i den situationen som bilden på förpackningen befinner sig i.  När det är gjort måste man föreställa sig vad karaktären ser framför sig och pussla ihop det motivet.
Ganska roligt och klurigt att inte ha någon bild att gå efter. Sent i går kväll la vi dit sista biten. Nu har jag ett julklappspussel till att lägga, men det får nog vänta lite. (får se hur länge jag kan hålla mig ifrån det)

Småsnöat har det gjort i flera dagar nu, pudersnö. Ca 2 cm har vi fått. För mig får det gärna snöa ännu mer så vi kan ut och åka pulka. Kallt är det också. Skönt att sitta inne vid brasan med en bok eller sticka raggsockor.

När vi åkte till Växjö på mellandagsrean var det så här vackert över sjön. Var tvungen att stanna bilen och gå ut och fota.

13 kommentarer:

Felix sa...

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År! Härligt att det finns människor som ni som ställer upp och hjälper andra.

Här har vi fått påfyllning med lätt och fluffig snö, så det är bedårande vackert ute.

Nyårshälsningar
Elisabet

Lisa i byn sa...

Visst är det underbart väder som vi äntligen har fått. Jag njuter.
Så kul för er att träffa killarna och deras familj.
Ha en bra dag! Kram

Helena sa...

Så fin jul tillsammans, med julens budskap och gemenskap. Tänker att det spelar ingen roll att det är ostämt. Glädjen finns i gemenskapen. Här brukar vi oftast också ha knytkalas under jul. Så att alla får vila lite. Önskar dig en fin fortsättning på det nya året. Kram

Monica sa...

Vilken fin jul ni har haft och jag förstår att det måste vara underbart att kunna ge era "nya" pojkar en sådan upplevelse. Och att även de utflyttades familjer fick träffa er och se var deras pojkar bott! Så ska julen vara!
Här har vi några minusgrader, sol, men en bitande vind, så man är inte ute länge...
God fortsättning på 2016 önskar jag dig!
Kram, Monica

Nette Cecilia sa...

Så trevligt att ni fick ha pojkarna på besök .Och så fint att hela familjen var samlad ,hos oss blir vi bara mindre för varje år ,god fortsättning på det nya året ,Nette

Tasstanten sa...

Låter som om ni haft en riktigt fin jul. Härligt att två av killarna fått förenas med sin familj och att de kan gå kvar i samma skola som de börjat i.

Snäckskalsdalen. sa...

God fortsättning!
Och tänk vilka olika jular vi har! Fullt hus hos dig och nästan öde här! Tänk vilken stor familj du har och jag vet ju att du verkligen alltid önskat dig det, måste kännas jättebra. Och så mycket mat som måste ha gjorts i ordning. Men då vet jag också att du är en mästare på att organisera!
Jag hade inte märkt varken ostämda musikinstrument eller vilka stämmor man sjunger i, jag är fullkomligt okunnig och hör inte alls, jag tycker bara att det är härligt att höra på alla som verkligen kan sjunga. En gång på ett stort kalas var det väldigt många musiker med och det skulle sjungas och då frågade någon vilken stämma (?) jag sjöng i, dom som kände mig bättre brast alla ut i skratt och man konstaterade att den stämman ännu ej var namngiven......
Så glad han måste ha blivit Said för de fina lakanen! Vår näste Zlatan!
Och så glad Omars familj måste ha blivit när de blev bjudna på middag! Sånt måste värma alla - ni är ett föredöme när det gäller alla våra invandrare.
Stor kram och hoppas det här året blir "ditt" år!
Kramar

Evas Pyssel sa...

Vilken härlig jul ni haft med sång och musik. Här står sonens piano , men det blev inget spalande på det. Troligtvis är det ostämt. Så fint att ni bjöd hem pojkarnas familj. Vilken tur de haft att ha hamnat hos er. Det finns väl inga mer generösa. Hoppas att det ordnar sig för dem sen.
Dags att plocka bort julen. Men jag brukar alltid hävda att adventsstjärnan ska hänga till trettonhelgen. Det är ju de tre vise männens helg och stjärnan är ju viktig för dem. Inte många tänker så.
Här hostar vi på och runt omkring oss hostas det också. Tre kalas har blivit inställda på sistone. Och mannen pendlar fortfarande till sjuksytrarna. Men det ser ut att vara på sluttampen.fast man vågar knappt "ropa hej":
Ha det fint i helgen. Kram från Eva

Evas Kvarnaro sa...

Jag förstår att det blev en fin jul för er alla, med eller utan rätt tonart hi hi . . .
på julsångerna. Huvudsaken är att man sjunger, det är så trevligt.
Hos oss hade det kunnat bli en hel orkester om alla varit hemma, och instrument varit på plats. Det enda som står framme nu är pianot och en gitarr (trummor i förvaringsförråd)
Fyra barn och fyra barnbarn spelar något instrument, jag spelar på kam och Rolf spelar bus, det gör nog resten av barnaskaran oxå. Att sjunga gillar vi alla.

Så underbart för Said att få vara med och fira en svensk jultradition, förstår att han var lycklig. Denna helgen heter på svenska trettondagen - 13 dar efter jul.
Men i polen heter det (översatt) De 'tre vise männens dag' och man sjunger vackra sånger om dem och stjärnan i fjärran som lyser upp deras väg . . . . . .
Fullsatt i kyrkorna även denna helg, jag kan se på webb-kameran som sitter på rådhuset som ligger rätt över gatan från kyrkan i byn (staden).
Jag känner att jag är 'nästan' där, och om det vill sig väl kanske jag känner igen någon person också, genomtrevligt . . .

Må så gott lilla Annelie, ta och vila lite också det behöver man emellanåt.
God fortsättnings kram/ Eva

Bibbis blandning sa...

God fortsättning på det nya året. Nu är det bara att ta i med nya friska tag och göra 2016 till ett riktigt bra år.
Jag hoppas ni alla får vara friska och att era extrabarn får det bra.
Må gott!
(förresten är jag förfärligt avis på killen som fick ett Zlatanpåslakan)

Annika Christensen sa...

God fortsättning till dig också.
Härlig verkar du haft.
Katten fick mat bara så du vet.
Kul att du tittade in.
Annika

Annica Östlund sa...

Vilken härlig jul ni haft, trots ostämda instrument =)
Vad mysigt att få träffa grabbarnas familjer, det gör inte så mycket att man inte kan kommunicera på samma språk så länge man trivs tillsammans och har tolkhjälp. Det måste ha varit en helt underbar jul för alla killarna, att komma från krig och elände till en varm och kärleksfull familj.
God fortsättning!
Kram Annica

nattugglan sa...

Oj så bra skrivet, jag fäller en tår, ni är guld värda som gör sånt för familjen, tar hem dem på middag!Säkert blev de glada.