Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

söndag 21 maj 2017

Fullt upp

För drygt en vecka sedan stod vi på perrongen i Lessebo och väntade på tåget från Malmö. Det var dags för oss att än en gång välkomna en ny ensamkommande flyktingpojke till vårt hem. En 16 åring från Somalia. Han har bott i Sverige i ca 2,5 vecka. Bara att plocka fram min "hemundervisning" igen och börja träna svenska med honom.

Nu kan vi inte klaga på vädret, för vi har verkligen haft sommar ett par dagar. 28-29 grader i skuggan. Visst man har inte orkat göra så mycket, men som vi längtat efter sol och värme. Och min kropp slutar värka när värmen är här. Och pollen flyger det runt i luften, allting är precis gult.
Fiskarna har fått flytta ut i dammen nu, roligt att stå och titta på dem.
Promenaden med Elsa har man fått göra på fm eller senare på kvällen när det blivit lite svalare. Fast när hon är på dagis behöver hon ingen extra motion.

Jag har fotat en hel del den sista tiden och en del kort tycker jag att jag lyckats riktigt bra med. Ibland skickar jag in mina foton till vår lokaltidning, ibland blir de publicerade. Som Tack för publicerad bild får man en biobiljett. Nu har jag haft tre av mina foton med i tidningen på ganska kort tid och därmed fått tre biobiljetter. Jag har lovat killarna att vi ska gå på bio och äta popcorn någon kväll. Älgkalven som är på nedersta fotot stod på åkern utanför vårt hus i måndags. Han var inte rädd. Han stod på samma plats i flera timmar.

Förra året när jag var mycket engagerad i Träffpunkten i Tingsryd. samlingsplats för flyktingar och svenskar lärde jag känna en kvinna från Iran/Afghanistan. Jag hjälpte henne mycket med stickning, och hon har fått tomat och chiliplantor av mig. Vi blev riktiga vänner. Hon är även hjälplärare för två av våra flyktingpojkar som bor hos oss nu. Jag har länge tänkt att hon och hennes familj skulle komma till oss och grilla och titta på lammen och bara umgås. Men tänk att det är så svårt att få det att bli av. Men så äntligen...i går blev det av. Hela hennes familj följde med, vilket gladde mig. Hennes man och tre barn. Roligt när tonåringarna vill följa med. Vi hade en jättefin eftermiddag/kväll tillsammans. De har bott i Sverige i 5 år, så de är duktiga på svenska. Hon fick en blomkasse med plantor med sig hem.

Idag hade jag tänkt ha en lugn och skön söndag...men så blev det inte. Min mamma ville så gärna åka ner till vår sjö och titta på vindskyddet som är byggt där nere, tyvärr tyckte hon det blåste lite för mycket vid sjön så vi tog eftermiddagskaffet i min trädgård. Jag bjöd syrran och hennes familj också. Så ringde telefonen och mellansonen och hans flickvän ville också komma hem. Så helt plötsligt var vi ett stort gäng runt trädgårdsmöblerna. Och tre hundar. Sonens hund är lite ettrig och vill bitas så vi kan inte släppa hundarna lösa, det är lite jobbigt, men det gick bra. Så gick det med den vilodagen....
Nu är jag ganska trött efter helgen, men vi har haft det trevligt.

Som sagt har jag fotat en del på mina promenader...här kommer några bilder.
 Det finns hopp om blåbär till hösten, fina kart på riset nere vid sjön

 Timmerstugan som också står nere vid sjön, förut ville min man elda upp den, men nu går han i andra tankar.

Spindlarna väver på ute i naturen.

Och i trädgården exploderar det i värmen.
En av mina pionbuskar har börjat blomma, den är alltid tidig, Sorgklocka tror jag växten heter som är längst upp till höger, Liljekonvaljen är utslagen och tulpanen är felplacerad, kommer mitt i aklejrutan. Min dotter brukar skratta t mig för det blir ofta så. Här är det tomt i rabatten, säger jag och så gräver jag ner någon växt eller lök och så blir det som det blir.

Idag såg jag att syrenen har slagit ut. Vackert eller hur.
Önskar er alla en fin vecka.

11 kommentarer:

Lilian Wahlqvist sa...

Så mycket vackert du har att titta på i trädgården nu! Vi ligger som alltid lite efter, men snart är vi i kapp tror jag. Kram!

Helena sa...

Det är alltid trevligt med besök, förstår att du är trött nu. Timmerstugan måste sparas till norrmän som vill komma på besök...
Tänk att värmen du skickat har kommit fram till oss, och nu blommar det här också.
��

Hantverkarglädje sa...

Du hade så många fina bilder här och trevligt att se hur långt våren hunnit hos er. Här är förstås mycket senare men gräset börjar bli grönt och vide skiftar även i grönt nu.
Jag blir riktigt glad av att läsa vad du skriver när så många vill komma på besök. Det förstår jag för folk samlas där de känner sig välkomna. Blir varm om hjärtat av att det finns människor som ni som engagerar och bemöter flyktingar på rätt sätt. Ett enormt arbete du gör att lära ut en del svenska. Vet angående "min" flyktingflicka" hur lätt det sker även missförstånd på grund av språket. Det betyder ju enormt mycket att de får lära vardags svenska så att säga. Min "flicka" som nu är över 40 påstår att hon aldrig skulle kunnat svenska om vi inte träffats och jag tror faktiskt på detta lite för det är så olika vilket språköra även flyktingarna har. Önskar dig en fin dag för här hos oss är det väldigt skönt i dag med solsken.

Ingrid sa...

Jag beundrar verkligen dig och din familj som ställer upp så helhjärtat för flyktingbarn och andra nysvenskar.

Vi har ett asylboende med (just nu) 125 asylsökande, de flesta från Syrien och de kommer ofta till Kupan och handlar eller kanske rättare sagt hämtar ut kläder på kuponger från immigrationsmyndigheten.

Dina foton är jättefina, speciellt det där med spindelväve!
Ha en fin fortsättning på sommaren!
Kram, Ingrid

Monica sa...

Så är det när man är populär - huset fullt hela tiden! Men roligt är det även om man blir trött!
Så bra att du har blivit vän med en kvinna, som kan hjälpa dig med undervisningen - hon känner att hon gör nytta och du får hjälp - en win-win-situation!
Det är verkligen jättefina bilder du tagit, flera av dem har jag ju sett på Facebook och Instagram, men det är kul att få dem i sitt sammanhang!
Kram, Monica

Snäckskalsdalen. sa...

Fullt ös hos er som vanligt! Men är det inte så att du tycker om när det kommer många till er - nånting säger mig att jag tror det, men lagom är ju bäst! Roligt att kvinnan tog med hela sin familj!
Nu har ni fått en kille till, från Somalia, då tror jag att jag vet en som är extra glad!
Så fina bilder och så roligt att dom blir publicerade och roligt med biobiljetterna! Tror det blir uppskattat att gå på bio!
Ja, jag undrar om inte din man är inne på mina tankebanor, man kan ju inte elda upp ett så otroligt vackert timmerhus! Jag hade nog flyttat in där om jag bott i närheten! Kan inte tänka mig något finare.
Så många fina bilder på blommor!
Och fiskarna är ju för fina, nu håller dom på att bli riktigt stora, inte sant?!
Idag har vi dis och lagom varmt här!
Kramar

Evas Kvarnaro sa...

Grattis till dina fina bilder och till de tre som blivit publicerade.
Djur och natur är ett fantastisk objekt att 'fota', jag gillar oxå att ta bilder, du har en alldeles ny kamera vad jag fattat och givetvis måste man träna med den och jag ser du lyckas bra Annelie.
Spindlar är duktiga på att väva och det går fort att väva ett nät för dem.
ELDA UPP timmerstugan ! är han galen, absolut förbjudet, säg honom det.
Den är ju jätte fin där den står i sin ålderdom, eller vad tycker du ! ?
Så kul för dig att äntligen få bjuda hem dina gäster från annat land, säkert de uppskattade den kvällen.
Vi varit på 2 födelsedagsfester, konfirmation m.m. ja maj månad är fulltecknad
precis som den ska vara. Det går bra med Ludde och visst är det extra jobb med en bebis men det tar vi så gärna, vi lever upp igen och skrattar mycket.

Sköt om dig och må väl, vila får vi göra på senhösten och vintern, hi hi . .
Kram/ Eva

Bibbis blandning sa...

Nu har jag varit här och försökt läsa ifatt hos dig. Som vanligt händer det massor hos dig.
Hos mig har det stått stilla ett tag nu. Men nu är det nya tag igen.
Ni har så fint där ni bor och ni verkar hjälpas åt och vara så sammansvetsade allihopa. Det är fint.

Rost och rädisor sa...

Märker att jag verkligen slarvat med tidningsläsningen. Älgkalven känner jag igen, men såg inte att det var din bild. Grattis till publiceringarna! Hoppas ni hittar nån bra bio att gå på. Kan vara rätt mysigt om det kommer en grådag eller varför inte gå in och svalka sig.
Skönt att din värk lättar i värmen. För mig är det alldeles får varmt, mår inte alls bra. 15-18 är mer min grej, men de ljusa kvällarna gör gott.
Fina bilder och jag ser några blommor på blåbärsriset. Tror det mesta frös bort här och sen fanns det ändå inga insekter som pollinerade. De "tama" blåbärsbuskarna har klarat sig bättre.
Ha det så gott och hoppas få se fler av dina bilder i tidningen
/Anette

Evas Pyssel sa...

Du är verkligen en pärla i att engagera dig i människor som kommer till vårt land.Du är en viktig resurs. Alltid omtänksam och generös.
Nu öser verkligen naturen över oss all sin grönska och all sin färgprakt. Jag älskar alla vilda blommor som slår ut . Här i trädgården prunkar syrener och nästan bedövar våra näsor. Det blev inte så många rosa konvaljer i år men bladen har däremot florerat ut. Nästa år kanske det blir blommor i fler. Vi har ett sjå att vattna alla plantor . Det har varit hett några dagar. Men samtidigt måste man ju tänka på att inte överdriva. De pratar så mycket om grundvattenbristen så man blir nästan orolig.
Din bilder är så fina . Helt rätt ska du ha pris för dem.
Kram från Eva

Black Iris sa...

Jag beundrar dig verkligen som öppnar ditt hem för unga flyktingar.
Fullt upp verkar du ju ha ändå och vilken underbar trädgård du har..

Kram Maidi