Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

lördag 3 juni 2017

Pingstafton

Pingstafton idag, svårt att tro....men det står så i almanackan. Tiden bara rusar iväg.
Jag är så glad för alla mina växter som blommar i trädgården.


Jag har tre busk eller träd pion i trädgården som jag fått av min svärmor, en av dem trivs där den står och den levererar massor med blommor. Räknade till 104 blommor i år. Helt otroligt. Vad är det för skillnad på busk och trädpion?!

Och min kastanj med röda blommor som jag fick i present för 6 år sedan, den ger mer och mer blommor varje år.

Förra helgen, på lördagen, tog hela familjen en promenad ner till Sjöudden. Min man och en av sönerna badade. Jag trodde inte sonen skulle våga doppa sig, men det gjorde han. Han hoppade i från bryggan, doppade huvudet under vattnet och simmade några simtag. Han har lärt sig att simma i skolan under vårterminen och nu visade han upp för oss vad han lärt sig. Jätteroligt att få se. 

  Den här veckan har det varit spännande när vi gått på promenad till sjön Elsa och jag. Södra är där och avverkar skog. Man blir så vilsen när man går till sjön nu, svårt att känna igen sig. Elsa är på sin vakt, maskinen dånar och träden faller som plockepinn i backen, Tomt och kalt blir det.

I går kom dottern hem efter sin övning Våreld 2017 i Kristianstad. Glädjen visste inga gränser. Hon har varit ifrån sin hund i tre veckor och Elsa (hunden) blev så glad när hon kom. Nu följer Elsa sin matte i fotspåren vart hon än går, hon får ju inte sticka iväg igen. Idag kom motorcykel fram ur garaget, dottern ska besiktiga den på måndag och sedan ska hon sälja den.

 På Tisdag är det Sveriges National dag och då fyller äldste sonen år. Jag frågade om vi fick komma hem till honom på kalas, men det fik vi inte. Han vill komma hem. Vilket betydde att jag måste baka några sorters kakor till kalaset. Hittade två nya recept som jag har provat. Bullar hinner jag inte med att baka så det får jag köpa några stycken. Sonen har lovat att baka jordgubbstårta.

Så här ser bladen ut på mina tomatplantor. Är det någon som vet varför, är det någon insekt som ätit, eller vad tror ni alla duktiga trädgårdsmänniskor. Och inte växer de heller, är fortfarande lika taniga. Känns inte roligt när man gått och pysslat om dem hela våren.

8 kommentarer:

Monica sa...

Din trädpion ser verkligen ut att trivas dör den står i skydd av huset! Dom är väl lite känsliga, trädpionerna, har jag för mig, så den står nog bra där! Men vad det är för skillnad mot en buskpion vet jag inte. Du får googla...
Förstår om ni ville gå på kalas hos sonen, så att du slapp ställa till med bak och allt!
Men vad gör man inte för sina barn?
Kram, Monica

Helena sa...

Blir det inte skönt att bli av med lite skog, vägen ner till sjön finns ju kvar.
Tråkigt att Malin ska sälja sin motorcykel, hade hon haft sidovagn kunde Elsa suttit där...
Tråkigt med tomatplantorna, hoppas du kan rädda dom.
Vi har helgdag imorgon, men ni har väl det på tisdag istället.?

Snäckskalsdalen. sa...

Så fint pionen blommar! Tänk att när bi bodde i storstan så hade vi det också - dom gick inte att flytta med. Fantastisk växt!
Jaha, då får frun ställa till med kalas! Nåt säger mig att du inte tycker det är alltför tråkigt!
Elsa är så fin! Tur hon kan vara hos er!
Då blir det kanske hallon och lingon på hygget nu då? Praktiskt och bra!!!
Kram

Ingrid sa...

Pioner är jag riktigt dålig på. Planterade en trädpion på Stenstugu efter konstens alla regler. Den växte och växte men blommade inte. Efter ca åtta är fick den två blommor och nästa år tre stycken, men året efter inte en enda. Då tog jag bort den. Man får inse när man är besegrad!
Visst är det svårt att orientera sig när man ska försöka leta sig fram i ett hygge. Man tappar totalt lokalsinnet!
Ha en fin fortsättning på pingstdagen!
Kram, Ingrid

Eva Trillian sa...

Vackra omgivningar och mycket som händer :) Hoppas du har en ritkgit fin pingsthelg!

Rost och rädisor sa...

Har studerat dina tomater eftersom du bad mig särskilt. Det första jag tänkte på var jordloppa när jag såg hålen, men efter att ha läst på lite http://www.velvetsteamroller.com/vad-orsakar-hal-i-nya-tomat-plant-blad_62426161/ och ett par andra ställen, så skulle det också kunna vara en mikroskopisk larv. Den blir i så fall större, liksom hålen och lägger du nåt vitt under kommer det bajsprickar. Jordloppor är bruna eller svarta små skalbaggar som syns med blotta ögat. De kommer gärna på kålväxter också. Tycker de är svåra. I första hand gäller det att förebygga men när skadan är skedd föreslår bifogad länk ett preparat baserat på pyretrin.
När jag ändå är i farten skulle jag rekommendera att du tar bort bladen på plantan bakom som har vissnade delar. De ser ut att ha fått ett mögelangrepp. Sporerna finns i jorden så det är lätt hänt. Låt jordytan torka ut mellan vattningarna och se till att plantorna har det luftigt så minimeras mögelangreppen. Det är också viktigt att rotera jorden så tomaterna inte står i samma varje år.
Lycka till!
/Anette

Evas Pyssel sa...

Oj vad trist med tomatplantorna. Har ingen erfarenhet av detta, men du fick ju en del tips i föreg. kommentar. Ta bort de angripna bladen skulle jag säga. Något år har jag ju haft gröna larver på mina tomatplantor, men de käkar upp stora bitar.
Det är så vackert vid er sjö. Viken oas att gå till. Inte dumt att kunna ta sig ett dopp där. Vi har haft så attans kallt och blåsigt så vi har hållt oss undan bryggan, och förresten så är det målardags. Vår terass håller på att förnyas och du milde vad många brädlappar den innehåller och alla ska målas två ggr på alla sidor.Men fint blir det.
Igår firade vi ett barnbarn som varit runt i världen ett helt år. Det var underbart att ha honom hemma igen. Tänk vad ungdomar kan ta sig för nuförtiden.
Ha en fin nationaldag och födelsedagskalas. Kram Eva

Evas Kvarnaro sa...

Vad jag vet eller tror så ska trädpion och buskpion vara samma sak.
Pioner och många andra växter är komna från Kina eller Japan, sen är det väl växt-zonen som bestämmer växtplatsen. Tydligen trivs din trädpion där och du hade liksom tur som valde rätt plats från början. Tyvärr har jag ingen sådan,
men vanliga lukt-bondpioner, jag får väl önska mig en sådan tjusig trädpion.
Men min trädgård är rätt så knepig, den ligger lite högre med öppna åkrar runt huset så de hårda vindarna på höst och vinter är inte roliga från väst.
Jag brukar tänja på zon gränserna till lägre, men det är zon 4 egentligen.
Men det har gått åt 'pipsvängen' med många växter genom åren, dyrt är det oxå.
En kastanj har vi planterat för fyra år sen och den har överlevt men inte blommat ännu, däremot har jag en 5 årig minikastanj som påminner om din.
Så gullig Elsa är där hon sitter på motorcykeln, jag tror hon vill åka med en sväng, hi hi . . .
Tomater äter jag men sätter inga själv, för mycket jobb enligt mig, och bakar göt jag icke heller mer än bröd och bullar någon gång.
Vill Rolf ha något smaskens får han köpa det och det gör han, hi hi . . .

Må så bra kram/ Eva