Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

lördag 30 juni 2012

Underbara SOL


Solen visar sig på sin allra bästa sida idag. Den lyser från en klarblå himmel, just nu är det 20 grader varmt ute och om 1,5 timme åker vi på bröllop. Vigseln är utomhus i en gammal kyrkoruin.

Jag har varit ner till festlokalen nu på förmiddagen och fixat det allra sista. Så nu är allt klart. Nu hoppas vi att alla gäster kommer med sitt gladaste humör så det här blir en jättebra dag för brudparet.

torsdag 28 juni 2012

svarta fåret

Idag vill jag visa mina pioner som blommar så fint i trädgården, alla bilder idag är på rosa blommor utom en....det får bli det svarta fåret.
Pionerna är helt underbara, en del av dem doftar så gott också. Några är enkla, några är dubbla. De klarade av de häftiga åsk-skurarna som var häromdagen också.





....till sist en bild min dubbla tjärblomster.


Jag har fullt upp om dagarna för att hinna bli klar med allt som ska förberedas till min systers bröllop. Nya "att-göra-listor" skrivs för varje dag. Men läget är under kontroll, fast när kvällen kommer går det runt i skallen, och jag funderar på om jag verkligen gjort allt jag ska.
Nu hoppas vi bara på fint väder eftersom det ska vara vigsel ute i naturen i en gammal kyrkoruin.

tisdag 26 juni 2012

Gode Gud

Trädgårdsodlarens bön....
Gode Gud, gör så att det regnar varje dag
så där från midnatt till klockan tre på morgonen,
men du vet, varmt och sakta så det kan tränga ned
och låt det därvid inte regna på de växter som
tycker om det torrt - önskar du skriver jag upp
dem åt dig på ett ark papper - och låt solen skina
hela dagen men inte överallt och inte alltför mycket,
låt det bli mycket dagg och lite blåst, mycket
daggmask, ingen bladlöss och sniglar, ingen
mjöldagg och låt det en gång i veckan regna gödselvatten och duvgödning.
Amen!
Karel Capek "Ett år med min trädgård"



torsdag 21 juni 2012

Tjuvstart

Ikväll har vi tjuvstartat med midsommarfirandet eller det kanske heter "lille midsommarafton" precis som det heter "lillejulafton". Nej, det ordet kändes inte bekvämt i munnen.
Men eftersom SMHI lovat regn i Småland i morgon tyckte vi det var bättre att göra midsommarstången i kväll när det var fint väder. Så fick det bli. Och regn behövs i och för sig, men det behöver väl inte regna på midsommarafton och nästa lördag 30 juni vill vi inte heller ha regn. (Annars får det regna när det vill fast helst på natten)

På eftermiddagen var jag, mamma, min dotter och hennes kusin ute och plockade blommorna till kransarna. Medan vi band dem i kväll skickade vi iväg karlarna att hämta eklöv till stången. De tyckte tydligen vi tog lång tid på oss med kransarna så de började att klä stången själva, och det gjorde de galant, den blev så fin.  

Här är midsommarstången rest.
När vi var klara bjöd min syster oss på kvällsfika på hennes altan. Både fikat och kvällssolen värmde gott.

Jag fotade hennes rosa vallmo

Det här är min vita vallmo.

Sommarhimmel

Till sist vill jag önska er alla en Glad midsommar. De här söta minisolrosorna fick jag av min dotter idag som en liten sommarblomma. (Jag älskar solrosor)

söndag 17 juni 2012

Brevlådan

Jag gillar att gå och hämta posten i brevlådan. För det mesta är det väl ingen rolig post, en massa räkningar och reklam osv. Men ibland blir man extra glad.

Två dagar i förra veckan gjorde jag glädjeskutt.


En dag låg det ett paket med växter från Margot i Uppsala, hon delade med sig av sin flox "Blue boy", hon skickade även med en extraplanta på en clematis "Korean Beauty". Clematisen är gul, blir stor och växer snabbt....(Så här ser den ut)


...den har jag planterat här vid stenmuren. Jag har förberett med markväv och bark, så nu vill jag att den ska klättra här och täcka stenmuren.


Nästa dag låg det en hare i brevlådan, ja, den levde inte. Jag har alltid önskat mig en formklippt buxbom. Nu satte jag haren över min lilla buxbomsplanta och ska formklippa den efter harmallen.

.

Det här lilla getingboet hittade jag i växthuset, det gillas inte, min man har tagit bort det så nu hoppas jag att det inte byggs något nytt.

I går bakade jag bullar, så skönt att få stryka det också från "att göra listan", hälften av bullarna gav jag till min syster, och igår slog även den blå vallmon ut, den är så vacker.





torsdag 14 juni 2012

Visst är det så....




Känner ni igen er.....det gör jag. (Klicka på bilden så ser du texten bättre)

söndag 10 juni 2012

Söndagkväll


Den här fina buketten stod på köksbordet när jag kom hem från jobbet i fredagseftermiddag. Så glad jag blev för den och det doftade så gott i köket. (Jag tror ni kan gissa vem som plockat den)

Lördagsförmiddag gjorde jag en riktig snabbbstädning. Städade rent tre toaletter och dammsög hela huset. Det fick räcka. Jag ville ut i det fina vädret men vi skulle ha kalas för två av våra killar på kl 17:00, så lite rent måste det vara, tycker själv inte om att gå på smutsiga toaletter.  När städningen var klar gick jag ut och rensade trädgårdslandet, nu är det så fint. Sonen lagade middagen, jättegott.
Senare på kvällen fick vi nattgäster. Då kom min mans bror och fru och hälsade på, de hade varit i Kalmar och skulle vidare hem till Dalarna. Jätteroligt att de tittade in till oss en liten stund på hemresan. Det är så sällan vi träffas.


Dottern tränar ju-jutsi och hon var på gradering i lördags. Hon fick inte en enda anmärkning utan klarade sig felfritt. I går fick hon ny färg på bältet, nämligen grönt. Hon började med vitt, sedan gult, orange och så grönt. Fler färger hon kan få är blå, brun och nio svarta band, med olika svårighetsgrader och slutligen rött band.

Idag har jag inte gjort mycket. Varit ganska lat, gått en runda i trädgården, såg att jag har knopp på en rododendron som jag fått av min svärmor, den har aldrig blommat förut så jag vet inte vad det är för färg, men den ser vit ut nu, får se vilken färg det blir när knoppen slår ut. Den första vallmon för i år har slagit ut. En röd pampig blomma.


Och så står den här vita pionen och blommar i rabatten. Hm...jag trodde inte jag hade någon vit pion, jag köpte en förra sommaren men det är inte den pionen som blommar nu. Ja,ja...det gör inget, jag älskar pioner och vad gör det om jag har två vita pionbuskar helt plötsligt, ingenting alls.


Till sist vill jag visa en bild på min rödblommiga kastanj jag fick förra sommaren. Den blommar inte, men den växer och trivs bra i min trädgård.

onsdag 6 juni 2012

6 Juni

Idag har flaggan varit hissad precis som sig bör när det är Sveriges Nationaldag. Men jag hissar även flaggan för min son som fyller 21 år idag.

Vi har haft fint väder med sol och ganska varmt, hela förmiddagen var jag i trädgården och rensade ogräs, är så glad för det jag hann med idag.

På eftermiddagen hade vi Nationaldagsfirande i min kyrka. Det var tänkt som en liten sommarfest, då vi avslutar de flesta aktiviteter och tar "sommarlov" från de olika grupperna.
Vi började med lite lekar tillsammans. bla. dragkamp.


Sen var det dags för lådbilsrace. Den här lådbilen har ett gäng barn byggt tillsammans med ledarna i en grupp som heter "Fredax" och de har träffats varje fredagkväll i kyrkan under hela året. Här är det min dotter och hennes kusin som kör ett race.


En del provade på backklättring (inte jag). På bilden ser ni segraren. Hon klarade att klättra upp med alla backarna 26 st utan att det välte. Tvåan klarade 23 backar. Dagen till ära har vi hyrt en skylift till fönsterputsning av kyrkans fönster, den använder vi även till backklättringen. Där finns en livlina  som vi binder fast på klättraren och så måste den som klättrar ha en medhjälpare som kan skicka upp backar till honom/henne, det görs också med hjälp av skyliften.


Medan de roade sig med backklättringen började alla vi andra att grilla vår medhavda matsäck, mellan tuggorna hejade vi på medan backtornet blev högre och högre.
Kvällen avslutades med kaffe/te och var sin god glass inne i kyrkan. 
Ett mycket trevligt Nationaldags firande tycker jag att vi haft. Hoppas du också har det.

måndag 4 juni 2012

Larver

Idag har dottern och jag varit i Växjö och shoppat. Två av mina killar fyller år inom vecka (6/6 och 12/6), så vi passade på att köpa några presenter. Jag gjort om lite i köket, bytt stolar och köksbord och då passade inte de gamla stolsdynorna, det var helt plötsligt fel färg på dem. Köpte nya blå dynor, det blev så fint. Och så en tur till "Gerdas te", för att inhandla lite mer löste. Just nu är lakritste en favoritsmak. Ja, vi hann att besöka många butiker, skönt när man inte behöver stressa hem till något.


Men innan vi åkte till Växjö gick vi en långrunda med hunden, så hon var slutkörd och sov när vi åkte till stan, känns inte lika svårt att lämna henne ensam när hon fått rasta av sig först. (Jag får alltid dåligt samvete när jag åker ifrån henne)
När vi var halvvägs in i skogen fick vi se den här kokongen med massor av larver i. Först trodde jag det var en baota-stor spindel i kokongen, men sen såg jag att det var larver. Klicka på bilden så blir den större, då ser du att de har toaletten längst ner, där var det fullt med bajs. Har aldrig sett något sånt här förut, med så många larver samlade på ett ställe. Häftig, tycker jag.

söndag 3 juni 2012

Det är lite glest mellan inläggen här på bloggen just nu. Men tiden räcker inte till. Mycket som ska göras, mycket som ska hinnas med både ute och inne. Och så behöver min syster mycket stöd och tröst.

Jag har en lista på saker som måste göras den här månaden, skulle vara så glad om jag kunde börja bocka av mina saker på från listan någon gång. Men det är alltid så många vardagliga saker som måste göras först.

Nu tycker många av er att jag ska dra ner på mina krav, men många av sakerna som ska göras MÅSTE fixas till min systers bröllop.Skulle vara så glad om jag hann att rensa i mina rabatter också till dess.


På orten där jag bor har vi varit utan livsmedelsaffär i snart tre år, men igår var det invigning av nya butiken Matöppet. Landshövdingen var där och klippte bandet och invigde affären, för ett år sedan var samma person här och klippte bandet till den nya bensinstationen. Tyvärr var jag inte med på själva invigningen, men jag åkte dit på eftermiddagen och handlade lite. Så skönt att få nära till affären igen. Nu har jag haft 12 km till närmsta affär, fast oftast har man åkt till en större ort för att handla då blir det 24 km enkel resa.

Idag var jag ute och gallrade lite med hackan mellan raderna i trädgårdslandet, det var mycket ogräs där. Jag tänkte inte på vad jag gjorde utan vips så hade jag hackat upp mina små morötter, det blir till att köpa nya morots frön i morgon.


Den här växten heter "oxtunga" Det är en perenn som jag odlat upp. Den är ca 50 cm hög, blomman är liten men söt, härlig blå/lila färg.