Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

söndag 28 oktober 2012

Pyssel m.m

Har ni fått ordning på era klockor nu. Hos mig är det vintertid som gäller nu. Men oj, så tidigt det blev mörkt ikväll, det var mindre kul förstås, annars bryr jag mig inte om ifall det är sommar eller vintertid.
På förmiddagen var jag och min man i kyrkan och efter gudstjänsten serverades det sopplunch, den fick vi tacka nej till för yngste sonen lovade att laga middag idag och ha maten klar när vi kom hem. Och klar var den och bordet fint dukat och maten smakade så gott.

Vintern kom också på besök i helgen. Snö och -8 grader har vi haft tre nätter på rad. Lite för tidigt för vinterkyla, men dagarna har varit så fina med sol och hög klar luft, det gillar jag. Och löv finns det i mängder nu att kratta upp. Min man har krattat en massa idag men det finns mycket mer kvar. Jag var till skogen och hämtade granris och täckte en del växter med. Min syster har varit på kyrkogården och gjort fint vid gravarna. Lagt granris och gravdekorationer. Nu är det bara ljuslyktorna som fattas och de finns hemma i mitt garage. Antecknat och klart på kom-ihåg-listan att de ska plockas fram.

Äldste sonen gör praktik nu och en av männen på hans praktikplats älskar att gå i skogen och plocka svamp. Vi har fått två kassar med trattisar av honom och jag är SÅ glad för det. För i år hittar vi inga egna trattisar. Jag rensar dem och torkar dem på tidningspapper, sedan är det bara att fylla en glasburk.

Den 1 dec. är det julskyltning och då har vår församling alltid ett bord på torget där vi säljer hembakt och andra hemgjorda saker. Nu har jag satt igång att tillverka lite alster. Jag har virkat några tumgrytlappar. Jätteroliga att virka och snabbt går det. Dottern vill ha ett par också för hon bränner sig alltid på plåten.

Några kom-ihåg-block har jag också gjort. Det tipset hittade jag här. Tanken var att det skulle bli 8 block, jag har gjort 8 men en av dem glider på kylskåpet, vet inte varför. Så den kan jag inte ha med o lotteriet. Den få ligga vid min dator som "kladdblock".
Syrrans kofta som hon har önskat sig i julklapp är det ingen större fart på. Jag har stickat fel och det är så tråkigt att riva upp och sedan sätta fart igen. Men nu får jag ta mig i kragen och komma igång om den ska bli klar till jul.

I morgon håller jag tummarna för dottern, då har hon uppkörning med motorcykeln. Jag hoppas verkligen hon klarar sig och får sitt efterlängtade körkort. Hon har lovat sms:a mig när hon kört klart, för hon ska stanna kvar på träning på kvällen och är inte hemma förrän 21.00, och så länge kan ju inte en mamma leva i ovisshet.

lördag 27 oktober 2012

Flytta klockan



Jag hörde från en vän att det blir vintertid i helgen, klockorna ska flyttas. Kände att jag måste börja i god tid...
Har redan flyttat klockan från sovrummet till vardagsrummet o klockan från vardagsrummet till badrummet. Svårast var mikroklockan...nu är hela mikron i sovrummet o svår att använda. Gick allt rätt? Jag höll på en timme iallafall, det var väl en timme man skulle flytta på klockorna? Är helt slut...
Det här känns så onödligt på något vis, varje år samma sak och hela vintern måste jag nu igen vänta på att få flytta tillbaka mikron till köket.
Nu blev jag lite orolig när jag läste i tidningen att vissa telefoner o datorer är självgående, undrar var jag hittar dom på söndag morgon när jag vaknar... :/
Hur är det med bilen då, den har ju också klocka? Ändrar den position själv under natten, var hittar jag bilen på söndag?
Vill bara dela med mig av detta, kom ihåg att börja i god tid och jag hoppas verkligen att allt går bra för dig med...

onsdag 24 oktober 2012

Recept och award

Nu är det ett tag sedan jag bloggade....men här är jag igen, dagarna bara rusar iväg...och jag får massor gjort. i morgon blir det en heldag på dagis, det ska bli jätteroligt att träffa alla goa´ barn igen.
Det var många som ville ha receptet på frökexen jag gjort, så varsågoda här kommer receptet.

Fröknäcke
2 dl linfrö
1,5 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
salt

Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå över natten. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir "kletigt". (Den vätskan som var över på morgonen, öste jag bort)
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna, försök att få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.

Grädda i 125 gr. i en timme med stängd ugnslucka. Sänk värmen till 100 gr. och grädda ytterligare 1 timme och öppna ugnsluckan varje kvart för att släppa ut fukten.
Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann, låt det stå där tills det svalnat. (Mina kex var inte klara efter två timmar så jag tog ut den och vände upp och ner på kakan och gräddade andra sidan ytterligare en timme i ugnen)

Ta ut och bryt i valfria storlekar.
OBS! Det ska bli krispigt och torrt

Nu måste jag lägga in någon höstbild här, för fy så trist det blir med bara text.



Så har jag fått en award av Agneta i Snäckskalsdalen. TACK så jättemycket för den. Nu ska den skickas vidare till fem blogggänner och jag har valt de här.
Eva Pysselsida - för hennes kreativitet och alla härliga tips hon delar med sig av
Nette Cecilia -för alla hennes fantastiska naturbilder hon fotar med sin kamera
Min dag - Hon skriver så vackert, i berättarform, delar med sig av allt möjligt och blandar med fina foton
Norrskenets trädgård - du visar så många vackra ovanliga växter från din helt fantastiska trädgård.
Livets goda stunder - för din härliga humor, dina tänkvärda ord. Hela bloggen är fylld av en positiv anda.

Igår lagade jag en ny maträtt som gick hem i familjen. Det var kycklingstroganoff, jag hittade receptet på den här bloggen.

Tänkte lagt in en bild på maträtten men det finns inget mer ledigt utrymme för bilder. Undrar hur man gjorde då för att rensa lite.

torsdag 18 oktober 2012

Jobbigt besked

Vilken härlig förmiddag det är hos mig. Just nu skiner solen ute och det är små vita "sommarmoln" på den blå himlen och 10 plusgrader. Så härligt. Men när jag promenerade med hunden var det grått och disigt.Äntligen kan vi promenera den långa rundan igen, skönt både för henne och mig.

Ja, sonen fick ett jobbigt besked av ortopedläkaren i onsdags. Han fick svar på sina röntgenbilder och de visade att främre korsbandet var av och att han måste opereras. Jag googlade lite om knäskadan och där står att rehab.tiden efter en sådan operation är mellan 6-12 mån. innan han kan börja träna ordentligt igen.Sonen tyckte detta var jobbigt. Han har ju redan gått 5 veckor med sitt skadade knä.

För två dagar sedan bakade jag fröknäcke. Det blev riktigt  gott faktiskt, det håller magen i gång kan man säga. Ingr. är solroskärnor, linfrö, sesamfrö och pumpakärnor....gott att gå och småsnaska på.

I morgon ska jag skicka iväg ett grönt paket igen med stickade barnkläder. Jag hittade en sida på fb. som heter SOS barnhem. De här kläderna ska gå till ett barnhem i Ryssland. Kartongen är full.
Nu måste jag börja med lite julpyssel till vår tombola och så vill min syster ha en stickad pippi-kofta i julklapp.

Tog lite foton under promenaden, då fanns ingen sol så egentligen skulle jag ut och fota nu men det hinner jag inte för jag ska strax köra till frissan, ska skriva handlarnota först och äta en tallrik gröt.



I tisdags kom äldste sonen hem. (Ja, det är också en historia som jag fick stresshuvudvärk av) Han bor i Eksjö och går i skola där. Nu ska han göra praktik i Tingsryd och ska bo hemma hos oss under tiden. Tanken är att han ska flytta till Tingsryd när han tagit studenten nästa sommar, då är det bra att ha fått in en fot på arbetsmarknaden. Hans bröder sitter vid datorerna hela kvällarna men det vill inte han göra utan han vill umgås med oss och hjälper gärna till. I går eftermiddag/kväll var han ute i trädgården och krattade löv som ramlat ner från träden. Mycket snällt tycker jag.

Dottern håller på att ta mc-körkort och en dag nu i veckan skrev hon kunskapsprovet (körkortsfrågorna) han fick 60 rätt av 65 möjliga. Nu har hon fått en tid för uppkörning också.

I morgon får vi övernattningsgäster. Det ska bli så roligt. Det är min mans bror och fru som kommer och hälsar på.

(Men vart tog solen vägen, nu är den borta och det är mulet)

söndag 14 oktober 2012

Bok och film

Nu tycker ni nog jag är lite barnslig...och det kanske jag är, men jag bjuder på de´.

Det har kommit ut en ny bok med "Pettson och Findus". Jag älskar de böckerna och har man alla de andra nio böckerna vill man gärna ha den här också.
I kväll har jag läst boken den heter "Findus flyttar ut". Gubben Pettson är sur för att han blir väckt kl. 04:00 varje morgon av att katten Findus hoppar i sängen. Men katten måste göra sin morgongymnastik så fort han vaknar. Om han inte slutar hoppa i sängen på morgonen får han flytta. Och så blir det, katten flyttar ut till dasset på gården., där kan han hoppa så mycket han vill i sängen. Men katten är lite orolig för tänk om han hoppar i sängen och studsar ner i hålet, rätt ner i bajstunnan. Men Pettson och Findus löser det.
Den här boken kan jag rekommendera att ge bort till barn eller barnbarn i julklapp eller gör som jag köp den till dig själv.

Så går det en ny film på bio som jag gärna vill se. "Hypnotisören" heter den. Jag har läst boken och den är så spännande. Yngste sonen och hans flickvän såg filmen i fredags, ska fråga honom om han gillade filmen.

Hos mig har hela helgen regnat bort, och morgondagen ska visst bjuda på samma  höstrusk.

fredag 12 oktober 2012

Höstfotografering

Idag blir det inte mycket text, bilderna får tala för sig själva...det är roligt att fota i det vackra höstvädret.
Vid Sjöudden

"snöbollarna" på åkern utanför vårt hus

Skogspromenad....nu har hunden löpt färdigt så vi kan ge oss ut på lite längre promenad, men vi vågar oss inte in för långt i skogen, pga. av älgjakten.

Nu har de flesta kastanjelöven ramlat av från trädet och ligger som en tjock matta på gräset.

Första frosten har också varit på besök -4,5 gr hade vi en natt - strålrudbeckian ser lite frusen ut.


Har varit med sonen till sjukhuset idag, han gjorde magnetröntgen av sitt knä, svar på bilderna får han på onsdag när han ska träffa sin läkare igen på ortopeden. Men vi lämnade tillbaka kryckorna idag, för nu behöver han inte de längre. Skönt.
Utanför lasarettet ligger Växjösjön man kan promenera runt sjön, det gjorde inte jag, men medan jag väntade på sonen, det tog en timme på röntgen, var jag ute och fotade med min mobilkamera. Den här allén var så vacker i all sin höstprakt, tyvärr blir bilderna inte lika bra med mobilen. Jag blir lika besviken varje gång. Fundera på att ta med min Nikon in på onsdag när han ska till läkaren igen.
Sedan hade Eva tipsat mig om en butik som heter "pysselmakaren" och ligger vid stationen i Växjö. Jag hade planerat att besöka den idag, men butiken var stängd fre/lör. Typiskt.

Idag står mannen vid spisen och lagar mat, ska gå och hjälpa honom lite. 

Hoppas vi alla får ett riktigt härligt höstväder i helgen.

tisdag 9 oktober 2012

En salig blandning...

Ja, idag blir det inget tema på mitt inlägg, det handlar om allt möjligt, en enda salig blandning.  Men visst HÖST passar ju som dagens tema, för det är det verkligen ute nu. Ena dagen skiner solen och man kan gå ut och fota hur vackra bilder som helst, nästa dag är grå och mulen.

När jag fotade det här kortet i går bytte jag till 70/300 objektivet. Perfekt för då kan man få en riktig närbild på löven som sitter högst upp i trädet. Enda nackdelen är att kameran blir lite tung och svår att hålla still. Skulle behöva ett stativ, kanske ska önska mig ett i julklapp.

I lördags bakade jag saffransbullar. Jag gillar inte att vara helt utan bullar i frysen, gott att ha något att bjuda på om det kommer några på besök. (och besök har vi för jämnan, tycker jag, socialsekreterare som kommer och går varje vecka, men det ska väl vara så när man har fosterbarn) Själva äter vi inte mycket fikabröd. Jag gjorde bara runda bullar, när jag tar fram dem ur frysen, penslar jag dem med smält margarin och doppar i strösocker.

I går började älgjakten. Dottern och min man var ute och jagade.  Vi har inte så mycket jaktmark att jaga på, och så får vi bara skjuta en älgkalv, vi har haft mer jaktmark förut men ägaren säljer av jakträtten till grannarna, eftersom hon är släkt med oss kunde hon väl fråga oss först om vi vill ha jakträtten. Min man är ganska sur på henne just nu.....Jaja..det är som det är.
Men när dottern satt där i jakttornet kom det naturligtvis fram en älgtjur från skogen, han stod ett par minuter och tittade på dottern, och dottern satt och fotograferade älgen. Sen gick det runt  älgtornet, dottern hade kunnat skjuta den hur enkelt som helst om hon bara fått. Hon var ganska sur när hon kom hem från jaktpasset. Klicka på bilden så ser du älgen bättre.



I går passade vi på att plocka ner äpplena från trädet. Vi har så mycket äppel på Aroma trädet. Tyvärr kunde jag inte hjälpa till för jag stod i köket och lagade middag (kvinnans plats, nej då...i vårt hem hjälps vi åt att laga mat) Sonen har precis kommit hem från skolan och är ordentligt utslagen, han behövde ta igen sig en stund och passar på att gosa med kisse. Jag stod i vardagsrummet och fotade genom fönstret, blev ganska bra....men den där ladugården är verkligen ett renoveringsobjekt....undra när vi ska börja rusta upp den.

Det blev en kartong full med äppel. Jag har precis njutit av ett svenkst äppel, från min egen trädgård. Det smakar så GOTT.

fredag 5 oktober 2012

Se då krypa....

...tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna...

Ja, nu var det dags igen. Alldeles på tok för tidigt, tycker jag. Igår var jag och handlade (hade planerat det eftersom det skulle vara dåligt väder) och då ser jag att hyllorna i butiken börjar fyllas med tomtar, ljus, adventsstakar och julstjärnor, julklappspapper m.m. Tur att de inte spelade julmusik också för då hade jag nog lämnat butiken.


Sista dagarna i Juli lämnade jag in två av mina färdigbroderade tavlor i en hemslöjdsbutik för jag ville få dem inramade. Och igår var jag och hämtade dem. Det tog lite tid pga. att ramen var slut och måste beställas hem, men det gjorde inte mig något för det var ingen brådska med ramarna. Och jag blev så nöjd med resultatet.

Första tavlan är den här med tranorna på som jag fick i födelsedagspresent av min dotter. Hon köpte den när hon besökte Asien för något år sedan.Hon köpte den i en butik i sin födelsestad Changsha i Kina.

Den andra tavlan köpte dottern också i Asien, den köpte hon till sig själv och tanken var att hon skulle brodera den själv. Men hon gav upp efter 25 stygn, då frågade hon mig lite snällt om jag ville göra klart den. Och naturligtvis gjorde jag det, jag gillar ju att handarbeta. Nu är hon så nöjd med tavlan och ramen.

Idag ser det ut att bli en solig och fin höstdag. Då ska jag ut i trädgården och slänga sommarplanteringarna i krukorna, gräva upp dahlior m.m. Jag väntar på leverans från DHL till min man, men jag kan ju var ute ändå.

Så har jag skrivit en lista till min man på sånt jag vill ha hjälp med i trädgården och som ni ser har han redan börjat lite smått med att montera isär trädgårdsmöblerna.
Nej, nu ska jag njuta av en kopp te och sedan ut. Önskar alla mina läsare en riktigt Trevlig Helg!

tisdag 2 oktober 2012

Höst

Förkylningen är envis och sitter fortfarande kvar, och på kvällarna är jag så hes, låter som en kraxande kråka. Men jag har ju som bekant svårt att sitta still så jag håller på ändå om dagarna.

Nu har vi haft två fina dagar i Småland och jag har jobbat i trädgården, bägge dagarna. Har man stor trädgård så tar det tid att få ordning på allt. Men nu är det inte så mycket kvar, började att rensa trädgårdslandet i em. och sedan ska min man få hjälpa mig att gödsla ordentligt där. Alla sommarblommor som står i krukor ska slängas, en del växter ska in för vinterförvaring i garaget och så lite småplock här och lite där.
Igår hade jag planerat att vara i trädgården men då regnade det på fm....då satte jag igång att höststäda köket. Jag får lite panik, när det är så mycket som ska göras på en gång, både trädgård och höststädning, därför kör jag hårt. Skönt när allt är klart.
Här är höstens kompost....den kommer att bli ännu större innan jag är klar....det blir bra jord om tre år.

Vildvinet är en riktig skönhet i trädgården nu, jag har den klättrande på en båge

De här lönnlöven skiftar i flera olika färgnyanser, de löven tittar jag på varje gång jag går till komposten för att tömma skottkärran.

Nu har jag gjort en ny dörrkrans igen...kommer ni ihåg hjärtat jag gjorde med mossa i, nu har fåglarna börjat plocka bort mossan så den kransen kan jag inte ha längre. Jag skickade efter en järnkrans härifrån som jag fyllde med kastanjer som jag plockade i trädgården, man kan fylla med vad man vill barra att använda fantasin. Jag tycker det blev snyggt.

Min mamma har haft besök i trädgården....ja, just det av vildsvin, de har bökat runt i ena kanten av hennes trädgård. Det är inte första gången de är in där och förstör. Min familj och syrrans familj ska försöka få till en dag tillsammans och åka upp och hjälpa henne att få ordning på gräsmattan, vi brukar ta en gemensam dag på hösten då vi fixar och donar lite åt henne och så bjuder mamma på middag...och i år vet jag redan vad det blir.

I morgon är hela eftermiddagen fullbokad. Först ska gubben till tandläkaren, sen har vi familjeterapi, samtal 1 timme, och efter det har hemgruppen samling hos oss, då börjar vi med en enkel fika. Och det här gången blir det inget hembakt, utan köpebröd.