Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

lördag 21 juli 2012

Obotlig sjukdom

Den här sjukdomen är jag nog inte ensam om att ha utan jag tror att många av mina bloggvänner lider av den.
För visst är det konstigt att så fort man går in i en trädgårdshandel, så oftast har man någon växt med sig ut även om man bestämt sig för att inte handla något. Känns det igen???!!

Så var det för mig i torsdag´s. Dottern och jag gick in på Plantagen i Växjö för att köpa en växt till min mamma som fyllde 83 år i fredag´s....men så står det en så fin trädgårdshortensia  där mitt i blickfånget. Jag har länge tänkt köpa en men motstått frestelsen så många gånger. Men den här gången gick det inte att motstå längre. Om man var medlem i Plantagen fick man köpa den för halva priset, det var jag inte...inte när jag gick in i butiken, men när jag gick ut därifrån var det också fixat.

Och så uppstår nästa problem, var ska jag plantera den, har ingen aning. Den får stå kvar i krukan ett tag, så ska jag gå runt i trädgården och fundera ut en bra plats. Är det någon som vet vilken jord den vill ha, samma som till rododendron, eller.

Det blev en liten, liten perenn till som följde med hem, visst är den söt. "Limolium blue compact" står det på lappen. De säljer ju ut växterna för halva priset nu, så man kan handla med gott samvete.
Hur gick det med växten till min mamma då?. Jo, jag köpte en bollkryss till henne som hon kan ha ute på trappen.

Mellansonen har plockat fram sin kanot som han haft undanställd i ladugården. Han ska bygga en raket och sätta på kanoten, just nu håller han på och gör en ritning på hur raketen ska byggas. Tur han har något att hitta på under sommarlovet. Den där kanoten kommer nog att gå med raketfart över vattnet, hihi.

Idag plockade jag in min första gurka från växthuset. Jag har en hel del svarta vinbär och krusbär som ska plockas av också, men det får bli en annan dag.

Min vindruveplanta har satt igång att växa ordentligt. Ska spika upp en flaggstångslina till den att klättra på.


En bild på mina amplar på altanen, petuniorna har jag odlat fram själv, det är olika färg på petuniorna i varje ampel. Lite dålig bild kanske men du kan klicka på den så blir bilden större.

17 kommentarer:

Ingrid sa...

Inte kan man motstå att handla när man kommer in i en handelsträdgård. Det finna alltid något man måste köpa.

Så fina dina petunior är, det är roligt att driva upp egna plantor. Det gjorde jag alltid förr när jag hade den stora trädgården på Stenstugu där rabatterna skulle fyllas med sommarblommor.

Nu köper jag de få plantorna jag behöver.

Kram, Ingrid

gunsan sa...

Oj fick en liten chock när jag såg din rubrik.Vilken tur att det var den obotliga sjukdomen du menade.Den är vi många som lider av.MVH

Mimmi sa...

Så mycket fina blommor du har. Tack för tipset med halva priset på växter. Ja, visst är det konstigt att vissa växter kastar sig över en när man kommer in i en blomsteraffär. Den sjukan har jag också.
Kram

Snäckskalsdalen. sa...

Farligt att släppa dig lös i en blomsterhandel men rena drömmen för blomsterhandlaren!

Klart man måste handla när det är förmånliga priser!

Hortensia är surjordsväxt så dom ska trivas i samma slags jord som roddisar om jag inte minns fel. Vilket fint exemplar du fick tag på, då!

Ska han bygga en raket!? Ja, ja, det blir nog bra med det. Man ska ha drömmar och projekt och idéer, det är bra.

Vilka fantastiska petunior du odlat fram, jättefina! Att du kan! Och vilka vackra färger, jag tycker om allihop!

Bra att du påminde mig, jag ska ta mig en sväng om mina vinbär och se om det inte är dags för dom att komma av buskarna. Det blir nog saft av dom i år. Jag har börjat tycka om ett glas saft nu och då.

Nu ska jag ut och gräva upp potatis och sen steka makrill och stuva mangold, mmmm....gott!

Agneta kramar

Nette Cecilia sa...

Den där obotliga sjukdomen känner jag till ,det kan komma flera på en gång .Vackrablommor på din altan ,hälsningar från skärgården ,nette

Syssis små funderingar sa...

Den sjukdomen har väl nästan spridit sig som pesten ;) Vad fina petunior du har odlat. Gurka från eget växthus smakar säkert smaskens.

Syssis små funderingar sa...

Födelsedagsbarnet blev inte döpt till Johanna utan hon heter Catira:)

Lisa i byn sa...

Kära Anne-Lie.... Vad orolig jag blev över din rubrik.
Och vilken lättnad när jag läste innehållet!
Du har det så fint, och är så pysslig.
Ha en fortsatt trevlig helg/ Kram

Monica sa...

Den där sjukdomen känner jag igen! Det finns, lyckligtvis, ingen medicin mot den...
Jag har hortensior i samma rabatt som rhododendron och där trivs dom bra!
Sen beror det ju på surheten i jorden, om dom blir blå eller rosa. Är det sur jord blir dom blå, sägs det men mina är rosa, fast det är ganska sur jord...
Vilka fantastiskt fina petunior du drivit fram! jag klickade på bilden, som du sa, och såg alla dom olika! Jättefint!

Sommarkram, Monica

Raija sa...

Jag har samma sjukdom :-) och har så svårt att motstå vissa växter.

Skulle just skriva det Monica redan informerat om. Jag har provat att plantera två hortensior och inte lyckats, för de har dött. De är så fina och jag skulle inte ha något emot att ha en sån i rabatten.

Så fina dina amplar är med petuniorna :-).

Annelis hantverk sa...

Så vackra blommor du har och härligt med egen skörd!
Kram!

Charlotta sa...

Så blir det ibland när man går in i blomsterbutiken. Men mitt sista impulsköp fick jag senare veta att jag inte skulle ha köpt. En liten vink från ovan, när den stora präktiga höstsilveraxen bara vissnade efter att jag planterat ner den i en rabatt. :(
Hortensian som jag impulsköpte för ett par år sedan har däremot överlevt. :) Men, varje vår fryser skotten i topparna så blomning har jag inte fått ännu och inte har den blivit stor heller. Men jag är ändå glad att den lever. I vinter MÅSTE jag komma ihåg att täcka noggrant så den inte fryser om den har börjat växa för tidigt.
Lycka till med dina impulsköp. Du hittar säkert någon bra växtplats åt dem.

sjusoverskan sa...

Hej!
Alltså, vilken odlarglädje Du har! Så är det inte här, jag vill ha växter men de och jag är inte sams!
Jag fick en trädgårdshortensia när jag fyllde och en av gästerna sa att hon hade den kvar i krukan och tog in den på vintern att stå svalt. Jag ska försöka!
Kram Inger

Resa med barn sa...

Ja visst är det så nästan omöjligt att motstå alla dessa underbara blommor.
Ha en fin kväll
Kram
Hanna

Anonym sa...

Jag lider också av den sjukdomen och när jag kommer hem vet jag inte var jag skall plantera den... jag vill inte att de skall komma på något botemedel. Finner mig i mitt öde.
Kram Birgitta

nattugglan sa...

oj jag har samma sjukdom.. hihi.. jag är medlem i plantagen o nu hade de klematis med 50%..så jag köpte en Piilu i lördags.En syrenhortensia har jag i trädgården o den blommar så fint varje år.. men ingen vanlig hortensia..har provat att plantera en "vanlig krukblomma" fåsedå om den kommer igen.Jag har samma vindruvsranka som du.. men inga vindruvor har jag fått,, varför vet jag inte.??Petuniorna va fina.. när sätter du dina frö?? jag skall prova till nästa sommar.ha det bra!

Lussan sa...

Jo tänk vilka frestelser man utsätts för här i livet, ha ha=) Jag kikade på samma hortensiorna i söndags i Växjö på Plantagen men hade gubben med och för lite betänkte tid för vart den skulle placeras så det blev inget köp då.....

Ha det gott vännen/Kram Lussan