Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

tisdag 31 juli 2012

Fuchia

Idag vill jag visa några bilder på mina fuchior som börjat blomma. De här köpte jag som små sticklingar i våras, då var de ca 10 cm höga, nu är de betydligt större, fulla i knopp och några har slagit ut. Titta och njut.

New Millenium

Blue Miracle

Pink Balett  Girl

Minirose

Sir Matt Busby

Till sist en bild på min ros, jag fick i en blomgrupp förra sommaren när jag fyllde 50 år. Idag har den slagit ut.

Idag har mina barn fått en nytt kusinbarn. Lille Knut föddes på Västerås BB idag. Jag håller på att sticka en tröja till honom men är bara klar med bakstycket än. Sedan har jag fått beställning på tre pippi-tröjor i vuxenstorlek. En ska vara i lila nyanser och två med vit botten och röda/blå ränder. Så nu är det bäst jag slutar blogga och sätter fart på stickorna. Ha det bra alla härliga bloggvänner (Jag behöver inte ha dåligt samvete att jag handarbetar idag, för huset är städat, tvätten vikt, sockerkakan bakad till festen i morgon och så REGNAR det ute)

söndag 29 juli 2012

Lite av varje

Oj, oj, oj.....nu är det längesedan ni fick något livstecken från mig. Men vi fick ju äntligen besök av SOMMAREN den här veckan och då vill jag vara ute och njuta så mycket som möjligt, därför har jag inte suttit mycket vid datorn.  Fast det var i varmaste laget om dagarna....men nu ska jag inte klaga.


Och så känns det som att jag fått lite bloggtorka. Vet inte riktigt vad jag ska skriva om. Ni tröttnar väl snart på alla mina olika blombilder från trädgården och min vardag ser lika dan ut varje dag tycker jag.....


Ja, ja...vad har hänt sen senaste inlägget då. Jo, jag och min man har varit i blåbärskogen och plockat blåbär, jag har även varit och letat kantareller, men jag hittade bara tre stycken.


Min man har kämpat med sin ved hela våren och semestern. 
Han och Södra har röjt i skogen under våren och nu drar min man ihop det som är röjt och så kapar det till ved. De här små "pinnarna" lägger han i ladugården.


Han har även sågat ner träd i skogen av de blir det grövre vedträd, de ligger i ett annat förråd. Nu är det dags att bygga en vedbod. Därefter hoppas jag att mitt önskemål om snickeri hamnar överst på listan, vi får väl se...eller om dottern kan göra det i examensarbete.

Vår hund har förvandlats till en pudel. Hon fäller så otroligt med päls just nu, så när dottern borstat henne häromdagen, la hon pälsen på huvudet på hunden och visst liknar hon en pudel.

Den kvällen vi var in på bio, körde vi i god tid för jag ville stanna till i Linne´parken i Växjö och fota den här fina kaktusen. Har ni sett vilken blomstängel den har. Pampigt!

Vad blommar hemma i trädgården då...

Jo, dotterns polkagris ros har börjat blomma


 och så har äntligen Majdrottningen börjat blomma. Den har jag fått av Agneta, hon skickade en planta till mig tidigt i våras, jag är SÅÅÅ glad att den klarat sig.


I morgon är det Tingsryd Marknad. ett måste att gå på om man bor här nere. Det ståndet jag gillar mest är han som står och säljer perenner. Kan säkert hitta något fint hos honom i år också som inte finns i  mina rabatter. Eller vad tror ni.
Annars får jag en hel del besök av olika vänner den här veckan, vilket jag ser fram emot, hoppas på bra grillväder då.

tisdag 24 juli 2012

När det stormar...

Ja, storm var det kanske inte igår men oj, oj, oj, vad det blåste. Mycket som var utomhus blåste omkull.

Här ser ni mina tomatplantor som ligger som slagna hjältar på gräsmattan. Jag brukar plantera mina tomater i hinkar som jag radar upp framför husväggen, de blåste omkull allihop.

Och var man ute i blåsvädret så var det inte lätt att hålla ordning på frisyren.

När jag hade gått min morgonpromenad med hunden var det fortfarande mulet så jag började baka hålkakor. Vi har haft köpebröd så länge, så nu tog jag mig i kragen och satte en deg. Och då fick jag användning av mina fina bakdukar som jag fått av Agneta.

När jag tog min promenad i trädgården såg jag att stockrosorna börjat blomma. Jag har en gul planta också som blommar nu. Jag tycker de är så fina.

På kvällen var vi på bio i Växjö. Vi såg filmen "Snow white and the huntsman". Jag tyckte den var bra. Det är inte ofta jag går på bio men den här var värd att se.

När vi kom hem senare på kvällen såg vi den här lilla igelkotten i vår trädgård. Han eller hon satt under vår vinbärsbuske och åt vinbären som ramlat ner på marken. Man blir så glad när man får se en igelkott, de är ganska ovanliga.

Idag har dottern och jag varit på utflykt hela dagen. Det är så roligt att ha en mamma/dotter dag ibland. Vad vi varit ska jag berätta i ett annat inlägg. Jag måste sortera alla foton vi tog först ca 120 st.

lördag 21 juli 2012

Obotlig sjukdom

Den här sjukdomen är jag nog inte ensam om att ha utan jag tror att många av mina bloggvänner lider av den.
För visst är det konstigt att så fort man går in i en trädgårdshandel, så oftast har man någon växt med sig ut även om man bestämt sig för att inte handla något. Känns det igen???!!

Så var det för mig i torsdag´s. Dottern och jag gick in på Plantagen i Växjö för att köpa en växt till min mamma som fyllde 83 år i fredag´s....men så står det en så fin trädgårdshortensia  där mitt i blickfånget. Jag har länge tänkt köpa en men motstått frestelsen så många gånger. Men den här gången gick det inte att motstå längre. Om man var medlem i Plantagen fick man köpa den för halva priset, det var jag inte...inte när jag gick in i butiken, men när jag gick ut därifrån var det också fixat.

Och så uppstår nästa problem, var ska jag plantera den, har ingen aning. Den får stå kvar i krukan ett tag, så ska jag gå runt i trädgården och fundera ut en bra plats. Är det någon som vet vilken jord den vill ha, samma som till rododendron, eller.

Det blev en liten, liten perenn till som följde med hem, visst är den söt. "Limolium blue compact" står det på lappen. De säljer ju ut växterna för halva priset nu, så man kan handla med gott samvete.
Hur gick det med växten till min mamma då?. Jo, jag köpte en bollkryss till henne som hon kan ha ute på trappen.

Mellansonen har plockat fram sin kanot som han haft undanställd i ladugården. Han ska bygga en raket och sätta på kanoten, just nu håller han på och gör en ritning på hur raketen ska byggas. Tur han har något att hitta på under sommarlovet. Den där kanoten kommer nog att gå med raketfart över vattnet, hihi.

Idag plockade jag in min första gurka från växthuset. Jag har en hel del svarta vinbär och krusbär som ska plockas av också, men det får bli en annan dag.

Min vindruveplanta har satt igång att växa ordentligt. Ska spika upp en flaggstångslina till den att klättra på.


En bild på mina amplar på altanen, petuniorna har jag odlat fram själv, det är olika färg på petuniorna i varje ampel. Lite dålig bild kanske men du kan klicka på den så blir bilden större.

onsdag 18 juli 2012

Hammare och spik

Idag skulle det bli sol och inget regn där jag bor enligt SMHI. Så vi planerade att grilla och jag tvättade några trasmattor och hängde ut på tork. Men nog kom det några regnskurar i alla fall. Grillningen blev av och till slut fick jag hänga trasmattorna på tork under taket på altanen. Gräset blev också klippt. En ordentlig magknip fick jag efter grillmaten, kunde knappt röra mig och magen var som en ballong.
I natt och i morgon ska det bli mycket regn...så morgondagens sysslor är redan planerade.

Jag har länge gått och varit irriterad på mina kaprifoler som jag har i knuten på altanen. Jag springer in i dem varje gång jag ska gå in. Nu har jag tröttnat. Jag åkte till affären och köpte flaggstångslina och så fram med hammare och spik. På bilden ser ni de "vita strecken" jag spikat upp. Nu är det meningen att kaprifolen ska slingra sig på linan och så småningom ger det lite insyns skydd också. Jag tror det blir bra. Jag gjorde lika dant på andra sidan av altanen.

Nu blir det lite bilder från min trädgård på mina olika blommor.

Ett foto på mina blomlådor. I år planterade jag kaskadpelargoner i lådorna och jag är så nöjd.

Gult blågull som jag odlat fram. Jag har fått frön av min bloggvän Christina.

Brun fingerborgsblomma. Den frösådde jag för två år sedan och i år blommar den för första gången. Den är så läcker, tycker jag.

De perenna luktärtorna har börjat blomma, har både rosa och vita, tyvärr doftar de inget.

Till sist en bild på ringblommorna i rabatten. Solen lyste så fint på dem i dag och så vattenfallet i dammen i bakgrunden.

Undrar ni vad jag ska göra i morgon...jo, jag ska städa, det behövs för det ser ut som kriget hos mig, När dottern kommer hem från jobbet på eftermiddagen åker vi till Växjö och köper födelsedagspresent till min mamma som fyller år på fredag.

måndag 16 juli 2012

När katten är borta...

...dansar råttorna på bordet.


Nu är vi hemma igen efter en veckas semester med husvagn. Veckan började med ösregn. Natten mellan lördag/söndag och halva söndagen kom det ca 50 mm. Vi ville inte ens gå över till våra grannar i vagnen bredvid, vi sms;ade och tjattade med varandra på facebook. Inte ens hunden vill hoppa ut ur bilen....Men våra tonårskillar som sov i tält klagade inte en enda gång under hela veckan över att det var kallt eller blött i tältet.
Senare under veckan blev vädret bättre, men några regnskurar kom det varje dag. Det blev blött och lerigt i backarna på campingen. Men vi är så nöjda ändå, vi har varit på en kristen camping där det varit konferens den här veckan.

Så har vi fått tillökning i familjen den här veckan. Vi har tagit tre fadderbarn till. Två flickor och en pojke, de är 2, 3 och 5 år, kommer från Indien, Equador och Kenya, vi hade redan två fadderbarn hemma som är 10 och 13 år. De killarna kommer från Kenya och Indien. Så nu har jag och min man nio barn att försörja varje dag. Varje fadderbarnen kostar 200:- i månaden (7:-/dag), våra andra barn kostar "lite" mer. Vi har tagit fadderbarnen genom Trosgnistans barnhjälp.

När vi har varit borta och det har varit tyst i huset...då har råttorna dansat på bordet.
Jag hittade råttskit på golvet i köket när vi kom hem och inne i TV-rummet hade de haft storkalas.

Min man laddade råttfällorna och vi har redan fångat två möss.

Vår äldste son cyklade till sjön i går när vi kom hem och drog upp en stor fin gädda. Den vägde 1,2 kg när den var rensad och klar. Det blir en fin middag till familjen.

Idag har jag varit till affären och köpt Radar. För i skåpet vi har på altanen har vi haft en frysväska och i den har getingarna byggt ett bo. Nu är frysväskan slängd och getingarna är inte glada på oss. Sonen har varit ute och sprutat, kanske vi får ge dem en omgång till.

I trädgården händer det mycket på en vecka. Många blommor har växt till sig och börjat blomma flitigt. Bla. börjar dahliorna blomma så fint.

..den här tycker jag är så vacker.

Kungsljus som jag fått av en bloggvän.

 Nu har dottern kommit hem från sommarjobbet och vi har ätit jordgubbar med grädde och glass, nu vill hon gå en runda i trädgården med sin mamma, och jag är så glad att få sällskap i trädgården. Tar med mig kameran också.

torsdag 5 juli 2012

pastelltröja, abborre, semester

Jaha....idag sitter jag här med en värkande rygg, det känns som ryggskott. Det kom idag på morgonen när jag skulle böja mig över handfatet för att tvätta mig. Då knäckte det till i ryggen. Förmiddagen var väldigt jobbig, tur det finns Alvedon, känns lite bättre ikväll men jag får tänka på hur jag rör mig, gå sakta och inga snedsteg. Det kom verkligen olämpligt, nu när vi ska åka på semester och husvagnen ska städas och packas. Men min man har hjälpt mig under dagen. Hoppas det känns bättre i morgon.


Mina killar är ute och fiskar om dagarna. För ett par dagar sedan fick de den här fina abborren, den fick mormor. Ikväll drog de upp en till så nu håller de på i köket och kryddar och fixar och rullar in den i foliepapper. Sedan cyklar de ner till Sjöudden och ska grilla fisken över öppen eld. Sen övernattar de  i husvagnen som står i skogen....det kallas väl SOMMARLOV.


Nu har jag stickat klart en ny liten babytröja av mina restgarner. En riktig pastellklick blev det. Ska köpa knappar också sedan är den klar. Stickhjälpen som jag stickade åt förut har slutat så jag vet inte riktigt vart jag skickar mina tröjor nu. Det blir kanske till Erikshjälpen, eller har ni några ideér.

På lördag åker vi på husvagnsemester, så ett nytt handarbete är nerpackat i väskan. Det blir en babytröja den här gången också, fast i blått och vitt. En bra bok är också nerpackad. I morgon ska det tvättas och packas kläder. Ska bli så skönt att komma i väg den här veckan, vi är på en konferens utanför Aneby, ser fram emot att träffa gamla goa vänner som vi lärt känna under alla år vi varit där, och vi campar jämte min arbetskompis som jobbar på dagis, vi har så trevligt tillsammans.


Så har jag fått några stenstolpar i rabatten. Det är gamla trappsteg som varit till huset. Nu tror ni nog att jag har släpat dit dem så det är därför jag har ont i ryggen...men så är det inte...det är min man som har slitit med dem, de var inte lätta precis, men jag tycker det blev jättesnyggt. Jag satte ett av mina gjutna fågelbad på toppen.


Avslutar med några härliga blomfoton också....


låg blåklocka

Lejonsvans

Nu har jag varit så där dålig på att kommentera hos er igen, det har varit alldeles för fint väder för att sitta inne vid datorn. Vi har haft sol och 20-25 grader hela veckan, då tillbringar jag dagarna ute i trädgården och har inte tid med datorn.
Ha en skön sommar allihop!!!

måndag 2 juli 2012

Bröllop

Vilken fantastisk dag min syster fick i lördags på sin bröllopsdag. 22 grader varmt och solen lyste från en klarblå himmel. Kan inte bli bättre. (jag har frågat min syster om jag får visa bilder här på bloggen och det var helt OK)

På fredag förmiddag gjorde min mamma och jag en ärebåge, vi klädde den med eklöv. Och på eftermiddagen när vi skulle till festlokalen för att duka tog vi med bågen dit. På lördagförmiddag när sista fixet skulle göras i lokalen ställde vi  bågen på plats.

I den här kyrkoruinen var vigseln. Det var ca 70 gäster närvarande under vigseln.

 Nu anländer brudparet Liljegren till festlokalen, de var så fina.

Här har vi tärnan, marskalken och ringbäraren. Tärnan och den kortaste killen är min systers barn, och den andre kille, marskalken är brudgummens barn. Visst är de fina.

I festlokalen hade vi dukat med vita linnedukar, en vas med en röd ros och grön kvist på varje bord och vid varje tallrik fanns ett snapsglas med en ros i.
Ostkakorna som mamma och jag gjort gjorde succe´, allt gick åt. Och de var faktisk jättegoda, utan att skryta över mig själv.
Nu återstår bara att tvätta rent alla dukar efter festen. Vi hade tänkt lämna in dem på kemtvätt, jag var och frågade efter priser idag, det skulle gå på ca 4000:- att tvätta 26 dukar. Så mycket pengar vill vi inte lägga på det. Så idag har tvättmaskinen gått varm, 5 maskiner har jag kört, och nu har en av killarna "parkerat" sin tvättkorg utanför tvättmaskinen, så det blir nog en körning till ikväll.
Jag hade beställt ett handgjort scrapbooking kort av en bloggvän till brudparets present, om ni klickar här får ni se kortet.

Den här fina tavlan fick jag av min syster och hennes man för allt jag gjort till bröllopet,  jag blev så glad för den. Har inte bestämt var jag ska hänga den än.
(klicka på bilderna så blir de större)