Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

tisdag 24 mars 2015

Små nyfödda lamm

Den sköna vårvärmen och solen försvann, hoppas den snart hittar tillbaka. FY, så kallt det är ute nu. Det är väl nu man ska passa på att vårstäda inne, eller hur.  Tänkte börjat putsa fönster förra veckan, men så hade jag beställt nya gardiner och då tyckte jag inte det var någon idé att putsa förrän jag fått hem dom. Nu har jag hämtat ut dem, men det är ju ingen idé att putsa förrän de sopat vägen, eller hur. (Det finns alltid någon ursäkt till att slippa putsa fönster, speciellt om man tycker det är tråkigt)
Och förresten så har vi fullt upp ändå.
 Sista varma soliga dagen flög en fjäril runt i trädgården den satte sig på min vårkruka på trappen och där kunde jag fota den.

Helgen som har gått har vi varit fullt hus. Alla våra barn har varit hemma + en kompis till en av sönerna. Så barnen har fått ligga skavfötters. Tur man har stort hus. (fast om man har stort hus behöver man ju inte ligga skavfötters) Yngste sonen visade bilder och berättade om sin resa Nepal. Mycket intressant. Han mår för övrigt ganska bra nu. Han fick en infektion i armen efter sin resa så han fick tömma ut en massa var ur en böld. Men idag tror jag han ska iväg till skolan igen.

För ett par veckor sedan var vi hembjudna till goda vänner. Hon hade fyllt 50 år och var bortrest på sin STORA dag, därför fick gratulerandet ske i efterhand. Vi var i deras ladugård och tittade på deras djur, då nämnde hon att de skulle slakta en kviga. Jag frågade om jag fick köpa några kilo. Det var helt OK. I början av förra veckan ringde hon och sa att nu hade de slaktat och vi får köpa halva kvigan. Upps...en halv kviga 115 kg. Och stycka får vi göra själva. Hjälp!!!! tänkte jag.
Som tur är var dottern hemma i helgen, hon är en klippa, hon tog befälet (hihi) över styckningen....min syster och hennes man och Omar hjälpte också till. Och naturligtvis jag och min man.

Mitt i allt styck-kaoset kom en av våra killar in och sa "Vet ni att ni har två nyfödda lamm i hagen"...det visste vi ju naturligtvis inte....Bara att lämna slaktet och ge sig ut och ta hand om tacka och två lamm...De här två lammen föddes på lördagen

 På söndagen när vi kom hem från kyrkan, föddes två lamm till, De fick min man och dotter gå och hämta i hagen och bära hem, tackan går framför dem.

Även tranorna var på besök på vår åker, den här gången hann jag fota dem.

 Nu har växtligheten stannat upp lite ute pga. kylan och det tycker jag är bra. Så här såg min tibast ut förr veckan....

På fönsterbrädan står mina tomatplantor. Har fler odlingar på gång som snart, snart behöver skolas om.
Ja, så här ser livet hos oss på landet ut just nu. För min del är det för övrigt mycket resande på vägarna. Någon ska till frisören, idag ska min mamma på årlig hälsokontroll, ja det är alltid en massa tider att passa. Den här veckan håller jag tummarna lite extra för vår dotter så hon klarar teorifrågor och uppkörning till lastbilskörkort.

Stor kram till er alla!

13 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilka underbara vårtecken!
Vårslakt. tranor och nyfödda lammungar (vi kallar dem ju så på Gotland. Vi säger lamm om de vuxna och lammungar), kan det bli bättre?
Ha en skön dag!
Kram, Ingrid

Monica sa...

Oj, så mycket som händer hos er nu! Du har fullt upp, hör jag.
Men vilken lycka, att få små lamm, de är för söta!
Här har våren också gjort en paus, det är jättekallt. Hoppas verkligen att den kommer tillbaka till påsk!
Ha det gott, kram, Monica

ulla laiho sa...

Så ljuvliga små lamm ni fått. Kvigkött - härligt, vilken ynnest. Det man handlar i affären är för det mesta av ungtjur.

Det händer mycket hos er just nu. Våren kan vara intensiv ibland. Tur att du har hjälp.

Snäckskalsdalen. sa...

Man ska inte putsa fönster, det är ingen idé, det har jag alltid förordat! Du gjorde rätt. Fast det är ganska fint när det väl är gjort. Men här blåser det så mycket salt i luften så det är inte länge det liksom varar.

Men du vilka söta lamm, jag dånar, du måste fotografera dom alla och visa fler bilder, det är dom sötaste som finns (näst Golden retriever valpar förstås.....skojar)! Tänk vilken lycka.

Och er dotter är fantastisk! En sån tjej! Och jag håller tummarna för att det går bra med proven, jag vet ju att det gör det, det känner jag på mig!

Kul att alla var hemma och tittade på bilderna och skönt att höra att såren verkar läka!

Jaaa, du, det är som här, man har egentligen tid över men den räcker ändå inte till, det är nånting hela tiden och bor man på landet tar allt lite längre tid, det blir mycket körande.

Så kul med ditt fina inlägg!

Kramar

Evas Pyssel sa...

Oj full rulle hos dig. Vilka söta lamm. Så roligt att ha på er gård. Vi hade lamm för många år sedan , även höns,gäss och kalkoner. Det var jätteroligt , men mycket jobb.
Dotera är en fantastisk tjej. Hon kan ju allt. Vilken stjärna !!!!Inte dumt att få kött så där. Det går ju åt när ni är många. Och nu är jag avis att du har tranor sä nära. Jag hör dem skrika här men ännu har jag inte sett dem . De är så imponerande.
Tomatplantorna ser ju fina ut. Ungefär lika stora som mina. Jag har gott om tobaksplantor också och några Picassopetunia har också kommit upp. Man får ju chansa när man tar de fröna för de syns nästan inte.
På lördag åker vi till Trädgårdsmässan i Älvsjö. Det ska bli sååå roligt. Hoppas få massor med inspiration.
Ha det fint. Kram Eva

Helena sa...

Erik, min man, sommarjobbade en gång i ett slakteri. Ibland fick han med lite kött hem som smakade extra gott när han själv styckat det.
Tänker på Bullerbyn när jag ser lammungarna, så mjuka och goa.
Bra att sonen är bättre i armen, låter otäckt med en böld.
Hittade en frusen tussilago här igår, men idag snöar det igen.
Fönstren kan vänta njut av livet på landet.

Raija sa...

Oj, så mycket det händer hos dig :-D . Små lamm som är så otroligt söta. Inte lätt att stycka den där stora biten och tur att du fick hjälp.

Jenny sa...

Åh, vad gulligt med lammen!!! Det där med att putsa fönster känner jag igen, har massor av ursäkter och sen blir det liksom för sent, ha ha. Vi putsar i alla fall aldrig utsidan på fönstren på övervåningen innan innanfönstren är ur och det kan ju dröja.

Blev sjuk efter en resa men drömmer om att dra i gång frösådder osv, bara jag blir pigg så händer det nog.

Kram,
Jenny

Rost och rädisor sa...

Full rulle hos dig Tittade länge och försökte lista ut vad det var som låg på bordet. Det blev till att ta fram sågen förstår jag. Gott att ha frysen full.
Lammen förstås oemotståndliga med för stor kostym.
Ha det så gott
Anette

Bibbis blandning sa...

Åh vilka rara små lammungar. Djurbarn är nog det sötaste som finns.
Det är alltid full rulle hos dig.
Tösen din kommer att klara lastbilskortet med glans. Det är ruter i den bönan.

Polargrevinnan sa...

Det var mycket som händer oss er.
Det ser mycket ut ert "köttstycke".
Vi köper lammkött ibland. Lagom stora, tycker jag.
När man ser era söta lammungar får man nästan ånger att äta kött.
Jag tror att alla har någon ursäkt att skjuta på fönsterputsningen. Här är det att de ska sopa gatan och parkeringen fri från sand. Det får gärna dröja.
Ha det bra.
Kram Viola

Evas Kvarnaro sa...

Hej och oj vad mycket som händer hos dig. Riktigt vårligt med alla blomsterlökar m.m.
De allra sötaste lammungar, gulle dig.
Lyckliga ni som får 'gulla' med dem.
Men du är en riktig friskus so mhåller på med 'alt det dära', oj oj . . .

Trevlig helg Annelie, kram/ Eva

Eva Trillian sa...

Vilket härligt inlägg :) Men inte tänkte jag på att det var för att vi skulle städa inne som det var så kallt - jag passade på att mysa i soffhörnet med en bok istället ;)
Önskar dig och din fina familj en skön helg!