Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

tisdag 9 april 2013

Vardagssysslor

Hur ser vardagen ut hemma hos oss, ja, det kan man undra.

Min man står på vedbacken om dagarna och klyver ved. Min mamma´s ved är färdighuggen och ligger på tork ute i vårsolen. Nu håller han på med vår egen ved. Det går åt en hel del med de här stränga vintrarna. Men min  man är så duktig, snart är han klar.

När det är klart ska han nog på börja klippning av fruktträden. Dottern har redan klippt en del, men min man finjusterar nog lite. Jag tycker det är svårt att klippa träden så det blir fint så jag överlåter gärna den sysslan åt honom.

Här sitter dottern och har skjutit sitt första djur, ett vildsvin, en årskulting. Kultingen ser liten ut på fotot, men den väger ca 40-50 kg. Min syster ringde i söndagskväll och sa att det gick 6 vildsvin på åkern utanför deras hus. Min man och dotter smög ner till åkern och laddade gevären, men det var dottern som sköt vildsvinet. De var tre stycken som bar hem vildsvinet till garaget. Min dotter sprätte upp den och tömde den från inälvor. (Usch, jag tycker det är äckligt, men hon är intresserad) Nu måste vi skicka in trikinprov, mer om det kan ni läsa här.  På fredag ska dottern flå den och stycka den.

Och vad gör jag då. 
Jo, ikväll har jag provat min nya pusselmatta. Har sett att många använder en sån när de spänner ut sina handarbeten. Det är en matta i skumgummi. Kan inte fatta varför jag inte köpt en sån innan. Den var superbra. Förut har jag legat på alla fyra på golvet och spänt upp delarna på en vanlig matta. Nu kan jag pussla mattan på bordet och spänna ut delarna. 
Nu tror ni väl att jag bara sitter och handarbetar på dagarna. Men då tror ni fel. Jag sköter markservicen inne. Lagar mat, städar, bakar, handlar, tvättar, ni vet....sånt som inte tar någon tid utan sköter sig självt. Idag har jag börjat vårstäda, ett rum är klart. Ni som följt mig ett tag vet att jag tar ett rum i taget, städar ordentligt. golvlister, dörrfoder, duschar blommor, putsar fönster osv. Nu blir det inte mer vårstädning den här veckan för nu är det andra projekt som gäller. 
I morgon ska jag passa syrrans lilla hundvalp. På torsdag ska vi fira sonen som fyller 20 år + att vi har beställt hem slakt. Den får vi kl 17.00 så tar det hela kvällen att packa ner den i frysen.

Ja, så kan livet på landet se ut om dagarna.

18 kommentarer:

sjusoverskan sa...

Livet på landet är självhushållning i största grad! Jag är ju född på en bondgård så jag vet även om jag nu har släppt på det. Det är bara maken och jag i hushållet nuförtiden.
Vad bra att dottern skjuter de otäcka bestarna! Vi har inte haft besök men de håller till i skogen inte så långt bort.
Kram och lycka till med göromålen!
Inger

Evas Pyssel sa...

Ni ligger minsann inte på latsidan någon av er. Men det är ju ofta så vardagen är.
Vilket smart tips med pusselmattan.
Kram Eva

Unknown sa...

Bara att Gratulera dottern till ett kanon byte bra gjort o gott oxå. Men det är väl klart att vi bara stickar hela tiden eller hur haha.
Nä jag tror du är bättre än jag för just nu vill jag bara sticka. Ska köpa mig en pusselmatta när du säger att den är bra har inte haft någon heller. Tack för tipset.
Ha en kanon fin vecka nu o gosa riktigt med voffen kram Beijan

Monica sa...

Oj, vad ni jobbar, både du och din man! Nog förstår jag, att det är ett jättejobb att "sköta markservicen" i ett så stort hushåll som ert!
Jag är imponerad av att du dessutom hinner sticka och jobba på dagis då och då!
Och er dotter - hon är verkligen en cool tjej! Inte bara skjuter hon vildsvinet, hon tar hand om styckningen också! Det tycker jag skulle vara ännu värre...
Ha det så bra, kram, Monica

Lisa i byn sa...

Det är rogivande med veden, tycker jag. Jag brukar stapla i vedboden.
Otrevligt att ha vildsvinen så nära husen, som du och din syster har.
Kram

Eva Trillian sa...

Fullt upp omkring dig :) Livet!
Önskar dig en fortsatt bra vecka!

Raija sa...

Grattis till dottern som sköt vildsvinet. Vi köpte en hel kulting uppstyckad för några år sen. Det är ett gott kött och vi gillade det verkligen.

Tror du är en riktigt duktig husmor, för du verkar alltid vara i farten och hinna med så mycket :-).

Jenny sa...

Fullt upp! Nu är jag ledig i tre dagar innan helgjobb. Har inte så mycket jag planerat. Dammsuga extra gång eftersom katterna börjat fälla så mycket hår. Köpa hem mer jord så jag får luktärter och astrar i jorden. Handla lite. Ja, jag ska nog få dagarna att gå!

Kram,
Jenny

Rosor och Pioner sa...

Här var det fullt upp. Grattis till dottern som sköt vildsvinet.
Vilken smart idé med pusselmattan, måste jag nog kika lite mer på.

Ha en fin dag
Kram

X sa...

Sådär skulle det behöva se ut hos oss också, en massa ved som skulle behöva köras in och ett och annat vildsvin som skulle behöva skjutas. Duktig dotter du har!

Ha en fin dag/
Kram Lussan

Solglittret sa...

Fullt upp tycks det hos dig och jag känner att det drar igång här också...våren kan vara rätt intensiv :)
Det var modigt och duktigt av dottern att skjuta och ta ur vildsvinet :) ...skönt sen att få fylla frysen med lite av varje.
Ha de gott
Kram Lollo

ulla laiho sa...

Mina föräldrar brukade köpa en halv gris eller en nötbakpart e.d. Sedan hade de fullt upp att finfördela, paketera och frysa in. Ibland köper min man valda styckningsdetaljer - specialist som han är - han sålde sitt styckningsföretag för sex år sedan.

Vi har varit mycket drastiska med våra äppelträd i år - det är nästan inget kvar ... oj, oj, oj ...

Snäckskalsdalen. sa...

Ni verkar ha ett så mysigt liv, alla grejar med något, alltså, riktiga tunga saker. Hugga ved är inte det lättaste, och såna massor, han är väl för flitig mannen din!

Och dottern är ju jätteduktig! Så söt hon är förresten (ja, det visste jag innan, men i alla fall)! Och så bra att hon sköt ett vildsvin, hon får gärna skjuta många så dom inte kommer hitåt! Jag är livrädd för dom!

Bra att ni skickar in trikinprov! Förrädiska som mekanismer.

Och så fint du stickar! Ja, jag trodde ju inte att du gjorde nåt annat än satt och stickade och pratade i telefon och bloggade hela dagarna......inte trodde jag att du skötte om hela hemmet!!! Skojar!

Jag borde också sätta igång att städa, ditt system verkar så bra, verkligen göra ett rum från golv till tak åt gången. Ska prova det, tror jag, jag tar mig gärna vatten över huvudet annars.

Kramar
Agneta

Karin sa...

Hallå! Vad härligt att läsa om ditt liv på landet och det måste vara underbart att bo så nära naturen. Ha det fint Karin

Elin sa...

Vilken smart matta!

Helena sa...

Ja livet på landet verkar inte långtråkigt. Vad smakar vildsvin, är det som vanliga fläskkotletter... Vilken duktig dotter, beskär träd och jagar. Mattan till stickningen var smart, lätt att sätta i nålar i den.
Ha en fin helg, förhoppningsvis utan snö.

Black Iris sa...

Oj, vad jag tänkt många gånger att jag ska städa som du gör.. Jag gjorde alltid så förr men jag har blivit latare med åren så oftast blir det bara lite snabbt över alltihopa..
Fast ni ser ut att ha tunga sysslor allihopa så låter det ändå så mysigt och idylliskt..
Bara slänga sig ut och skjuta ett vildsvin sådär..
Duktig hon är dottern som sköter det.

Kram maidi

Lill Pepa Pysslar sa...

Hej.Råkade se din blogg med vårtecken.Vilka fina foton.Här hos oss har våren bara tagit sina första stapplande steg.Regn och blåst hela dan.Översvämmning på flera åkrar här nära oss.